20:33 / 19.05.2020.

Autor: T.V./Hina

Kurz najavio protuprijedlog francusko-njemačkom planu oporavka

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Foto: - / REUTERS

Skupina članica EU-a koje se protive velikoj potrošnji Unije iznijet će svoj protuprijedlog francusko-njemačkom planu uspostave fonda od 500 milijardi eura za oporavak od pandemije covdia-19, najavio je austrijski kancelar.
Skupina članica EU-a koje se protive velikoj potrošnji Unije iznijet će svoj protuprijedlog francusko-njemačkom planu uspostave fonda od 500 milijardi eura za oporavak od pandemije covdia-19, najavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz u utorak.

Francuski predsednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak su predložili osnivanje fonda od 500 milijardi eura za najteže pogođene regiji i gospodarske sektore u EU-u. Pritom se, kako je naglašeno, radi o financijskoj pomoći a ne kreditu. Europska komisija bi ovu svotu trebala financirati preko zajedničkih obveznica.

No Austrija, Nizozemska, Danska i Švedska, skupina članica Unije koje se naziva "štedljivima" ili *škrtima", protive se zajedničkom zaduživanju članica.    

- Skeptični smo, rekao je konzervativac Kurz, po listu Oberoesterreichische Nachrichten. Naše je stajalište jasno: želimo pokazati solidarnost s posebice pogođenim zemljama no mislimo da su ispravan put zajmovi a ne financijska pomoć.

Kurz je razgovarao sa čelnicima Nizozmeske, Danske i Švedske i rekao da da oni dijele to stajalište.

- Idućih dana ćemo iznijeti prijedlog s našim zamislima. Vjerujemo da je moguće potaknuti europsko gospodarstvo uz izbjegavanje zajedničkog zaduživanja, rekao je.

Francuska i Njemačka, čiji dogovori obično otvaraju put širim dogovorima u EU-u, predložile su da Europska komisija posudi i potroši novac u ime cijelog EU-a i kao dodatak proračunu EU-a za razdioblje 2021-2027. koji je već blizu jednog bilijuna eura.

Iako je Kurz rekao da je "legitimno" da Francuska i Njemačka iznesu svoj prijedlog dodao je da o tome "odluku moraju donijeti sve članice EU-a".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!