12:48 / 01.02.2020.

Autor: M.Š./Hina

Kurz planira uložiti veto na plan o povećanju proračuna EU

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Foto: - / REUTERS

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sazvao je samit čelnika EU-a za 20. veljače, kako bi se dogovorio novi zajednički budžet za 2021 27. godinu.
Austrija i ostale zemlje planiraju uložiti veto na dugoročni proračun Europske unije u razdoblju nakon brexita ako se planirani doprinosi država neto-uplatiteljica ne umanje, rekao je u subotu austrijski kancelar Sebastian Kurz.

- Plenković u Portugalu na sastanku Prijatelja kohezije


Dok Europska komisija lobira za porast doprinosa u iznosu od 1,11 posto bruto nacionalnog dohotka (BND), fiskalno konzervativne zemlje poput Njemačke, Austrije i Nizozemske spremne su dati maksimalno 1 posto BND-a.

- Ako dođe do predstavljanja ovog prijedloga, nećemo ga podržati, a vjerujem da to neće učiniti ni druge države neto-uplatiteljice, rekao je Sebastian Kurz austrijskom radiju Oe1, referirajući se na skupinu zemalja koje u proračun uplaćuju više novca, nego što ga dobivaju natrag kroz fondove.

- Međutim, konzervativni austrijski čelnik dodao je da pregovori još traju.
Nadam se da će nam biti predstavljen novi prijedlog koji ćemo biti u mogućnosti prihvatiti, rekao je Kurz.

Odlaskom neto-uplatiteljice Velike Britanije iz Europske unije, proračun se smanjuje, a istodobno se pojavljuju novi prioriteti poput migracija i klimatskih promjena.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sazvao je samit čelnika EU-a za 20. veljače, kako bi se dogovorio novi zajednički budžet za 2021 27. godinu.

Michel bi se sljedeći tjedan trebao sastati sa 16 čelnika zemalja i vlada, uključujući i Kurza, i s njima zasebno razgovarati na temu višegodišnjeg financijskog okvira.

U subotu se u Portugalu održava sastanka  skupine Prijatelja kohezije, među kojima je Hrvatska, koje se protive smanjenju kohezijskih sredstava  u u jeku intenzivnih razgovora o novom sedmogodišnjem proračunu EU-a.

Taj sasanak u gradu Beju je sazvao portugalski premijer, a sudjeluju i premijeri Češke, Estonije, Mađarske, Malte, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Španjolske, predsjednik Cipra te povjerenik Europske komisije za proračun i administraciju Johannes Hahn i povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Sudionici samita, među kojima hrvatski premijer Andrej Plenković, razmotrit će ranije predloženi iznos Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje 2021.-2027. i prioritete pojedinih zemalja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!