08:01 / 31.01.2018.

Autor: HRT

Kurz s Orbanom želi graditi mostove između istoka i zapada

-

-

Foto: - / -

Složili su se o zajedničkom planu rješavanja pitanja migranata i potpori obiteljima te da se korištenje električnih centrala treba tretirati kao problem EU-a.
Mađarskog premijera Viktora Orbana primio je austrijski kancelar Sebastian Kurz. Složili su se o zajedničkom planu rješavanja pitanja migranata i potpori obiteljima te da se korištenje električnih centrala treba tretirati kao problem EU-a. Orban je u Beč doputovao - vlakom.

Austrijski kancelar izjavio je da želi "graditi mostove" koji bi omogućili smirenje napetosti između istoka i zapada unutar Europske unije.

"U zadnjih nekoliko godina zamjećujem sve veće napetosti unutar Europske unije, osobito kada je posrijedi migracijska kriza. U tom kontekstu, ambiciozan projekt Austrije je pokušati izgraditi mostove sa zemljama članicama Višegradske skupine", kazao je Kurz na konferenciji u Beču.

U posljednjih nekoliko godina uvišestručile su se sporne teme između Europske komisije i zemalja Višegradske skupine, koju čine Mađarska, Slovačka, Poljska i Češka. Različit pristup europskoj migracijskoj politici i pitanje pravne države u Mađarskoj i Poljskoj više su puta rezultirali nesuglasicama s Bruxellesom.

"U interesu je svih nas da radimo zajedno kako bismo smanjili napetosti na europskoj razini, a Austrija tomu može i želi pridonijeti", istaknuo je Kurz.
"Austrija nas razumije, Austrija shvaća zemlje Višegradske skupine, Austrija shvaća zapadnu Europu i zahvalan sam kancelaru na spremnosti da se angažira na izgradnji mostova", sa zemljama Višegradske skupine, kazao je mađarski premijer Orban koji na parlamentarnim izborima 8. travnja namjerava osvojiti i treći mandat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!