Kurz: Stvaraju se građani druge klase unutar EU-a

15:20 / 24.03.2021.

Autor: M.Š./HRT/Hina

Austrijski kancelar Sebastian Kurz

Austrijski kancelar Sebastian Kurz

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Austrijski kancelar Sebastian Kurz upozorio je u srijedu, uoči sastanka na vrhu Europske unije, na podjelu unutar EU-a zbog neravnopravne raspodjele cjepiva poručivši da u EU u pogledu cijepljenja ne smije biti "građana druge klase". 

- Nama ne može biti u interesu da se razlika unutar Europske unije, kad je cijepljenje u pitanju, sve više povećava i da tako stvaramo građane druge klase unutar EU-a, rekao je Sebastian Kurz u razgovoru za njemački dnevnik Die Welt od srijede.

On je kritizirao praksu podjele cjepiva prema količini naručenih doza, a ne prema broju stanovnika, kako je početkom godine bilo dogovoreno.

- Sada imamo situaciju da će neke zemlje već krajem svibnja postignuti razinu imuniteta krda, dok će u drugim zemljama to biti slučaj tek krajem ljeta ili godine, rekao je Kurz.

On je najavio da će na sutrašnjem EU sastanku na vrhu tematizirati ovo pitanje koje, po njemu, nije tehničke nego političke prirode.

- Građanke i građani EU-a s pravom od nas očekuju rješenje problema s podjelom cjepiva jer na kocki stoji solidarnosti unutar EU-a, rekao je Kurz.

Njemačka je odbacila zahtjev austrijskog kancelara za promjenom mehanizma raspodjele cjepiva unutar EU-a.

- Trenutno ne postoje razlozi za promjene aktualnog mehanizma podjele, rekao je državni tajnik u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Michael Roth.

On je ustvrdio da su sve zemlje članice imale priliku naručiti količine cjepiva shodno broju stanovnika, ali to nisu učinile. Zato su, kako je rekao, preostala cjepiva preuzele ostale članice.

Sredinom ožujka su zemlje članice EU-a, Austrija, Hrvatska, Bugarska, Češka, Latvija i Slovenija zatražile promjenu mehanizma podjele cjepiva unutar Unije.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!