22:21 / 21.11.2019.

Autor: M.Š./HRT

Kurz za HRT o hrvatsko-austrijskim odnosima i ilegalnim migracijama

-

-

Foto: - / -

Među brojnim gostima u Zagrebu tijekom kongresa EPP-a bio je i Sebastian Kurz, bivši, a prema anketama lako moguće i budući austrijski kancelar.
Među brojnim gostima u Zagrebu tijekom kongresa EPP-a bio je i Sebastian Kurz, bivši, a prema anketama lako moguće i budući austrijski kancelar.

Na početku razgovora odgovara kako vidi budućnost Europe.

- Zahvalan sam što mogu biti Europljanin, što kao Austrijanac mogu živjeti u ujedinjenoj Europi. Optimističan sam što se tiče budućnosti, ali moramo se potruditi, moramo ostati gospodarski uspješni i ne smijemo zaostati u međunarodnoj konkurentnosti. Moramo se s poštovanjem odnositi prema tvorevini te štititi vanjske granice kako bi Europa sačuvala svoj identitet te da mi odlučujemo tko će se doseljavati u Europu, a tko neće.

Sebastian Kurz sastao se s premijerom Plenkovićem. O čemu se razgovaralo i kako ocjenjuje hrvatsko predsjedanje Vijećem?

- Veselio sam se ponovnom susretu. Uvijek smo vrlo dobro surađivali. Radujem se hrvatskom predsjedanju. Potrebno je riješiti mnoga pitanja. Od višegodišnjeg financijskog okvira do borbe protiv ilegalne migracije. Hrvatska će imati mnogo posla, ali ta će zadaća biti u dobrim rukama.

Što se tiče Austrije, u kojoj bi mogao biti budući kancelar, kaže da je treba održati gospodarski uspješnom.

- Borit ćemo se protiv ilegalnih migracija i klimatskih promjena te ćemo i dalje aktivno sudjelovati u radu i oblikovanju Europe.

O odnosu Austrije i Hrvatske, Kurz kaže:

- Dobro prijateljstvo, dobra gospodarska razmjena. Mnogi Hrvati žive u Austriji, mnogi Austrijanci odmaraju se u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!