Kurz želi strože kontrole na granicama

15.08.2020.

13:01

Autor: T.V./Hina

default error photo
Austrijski kancelar Sebastian Kurz želi na granicama strože kontrole povratnika s ljetovanja zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u Austriji.
Austrijski kancelar Sebastian Kurz želi na granicama strože kontrole povratnika s ljetovanja zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u Austriji. Nakon boravka u jednom od oko 30 rizičnih područja ljudi moraju imati negativni test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata  ili moraju u 10-dnevnu karantenu.

- Tu mora biti strožih kontrola, kazao je Kurz za subotnje izdanje Oesterreicha. Kurz nije isključio mogućnost provođenja testova na koronavirus na samoj granici što bi bila zadaća zdravstvenih vlasti.

Rizična područja obuhvaćaju kontinentalni dio Španjolske i zemlje zapadnog Balkana, kao i Bugarsku, Rumunjsku, Rusiju, Švedsku i SAD.

- Od ponedjeljka povratnici iz Hrvatske također će morati predočiti negativni test na koronavirus, kazao je Kurz dodajući kako je "ogromni priljev virusa iz Hrvatske".

Dodao je da povećanje nije iznenađujuće s obzirom na to da su u tijeku godišnji odmori.

- Sadašnje su brojke zabrinjavajuće, kaže Kurz. Moramo učiniti sve što možemo da zaustavimo virus bez uvođenja novih sveobuhvatnih zabrana.

U Austriji je u subotu zabilježeno gotovo 230 novozaraženih, a dan ranije bilo ih je rekordnih 282. Od početka epidemije pozitivno na koronavirus bilo je nešto više od 23 tisuće osoba.

Austrija očekuje povratak turista nakon proglašavanja Hrvatske rizičnom

Austrijske vlasti očekuju velike gužve na granicama ovog vikenda zbog povratnika s odmora iz Hrvatske koji bi mogli skratiti svoj odmor zbog uvrštavanja Hrvatske na listu rizičnih zemalja.

Na ulazu u Austriju kod Šentilja čekalo se u subotu ujutro oko sat vremena. Na ulazu u Sloveniju iz Austrije kod tunela Karavanke se u subotu prije podne čekalo i do tri sata.

U Austrijskom automobilskom klubu (ÖAMTC) očekuju da bi se kolone iz smjera juga mogle pojačati u večernjim satima u subotu te u toku nedjelje. Tada se očekuju i još veći zastoji jer vlasti računaju s time da će mnogi austrijski državljani koji se trenutno nalaze na odmoru u Hrvatskoj zbog ponovnog uvrštenja Hrvatske na listu rizičnih zemalja i upozorenja od putovanja u ovu zemlju te s tim povezanim obvezama povratnika već ovog vikenda prijevremeno vratiti kućama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!