14:48 / 12.05.2020.

Autor: T.V./Hina

Kyriakides: EU treba osigurati dostupnost lijekova svima

Foto: Steve Buissinne/Pixabay

Foto: Steve Buissinne/Pixabay

Foto: - / -

U zemljama članicama EU-a treba povećati proizvodnju lijekova, koji trebaju biti dostupni svima u svakom trenutku, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.
U zemljama članicama EU-a treba povećati proizvodnju lijekova, koji trebaju biti dostupni svima u svakom trenutku, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

- Pandemija koronavirusa pokazala nam više no ikada da nam je potrebna nova farmaceutska strategija EU-a kako bismo osigurali dostupnost, održivost i sigurnost opskrbe. Moramo uspostaviti načine  za proizvodnju lijekova unutar EU-a i osigurati da građani i bolnice mogu u svakom trenutku imati pristup osnovnim lijekovima, izjavila je povjerenica Kyriakides tijekom video-konfeencije ministara zdravstva zemalja članica EU-a. 

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a organiziralo je u utorak video-konferenciju umjesto neformalnog fizičkog sastanka ministara zdravstva, koji se trebao održati u utorak u Zagrebu. Video-konfeencijom je predsjedavala pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković. Na virtualnom sastanku sudjelovao je izvršni direktor Europske agencije za lijekove Guido Rasi.

Kyriakides i Rasi istaknuli su važnost ranog otkrivanja nestašica lijekova i povećanja proizvodnje kako bi se osigurala sigurnost opskrbe lijekovima na unutarnjem tržištu. U raspravi je istaknuto da je pandemija stvorila golemi pritisak na zdravstvene sustave država članica te da je važno  jačati suradnju među državama članicama i s Europskom komisijom kako bi se osigurala dostupnost i pristupačnost lijekova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!