Latvija proglasila izvanredno stanje zbog rasta broja zaraženih

11.10.2021.

21:00

Autor: P.F./Hina

Cijepljenje protiv koronavirusa

Cijepljenje protiv koronavirusa

Foto: Dnevnik / HRT

Latvija je proglasila tri mjeseca dugo izvanredno stanje zbog rekordnog rasta broja novozaraženih covidom-19, u vrijeme dok ta baltička država bilježi jednu od najnižih stopa cijepljenih u Europskoj uniji.

Dnevni broj novozaraženih u toj zemlji s 1,9 milijuna stanovnika prešao je tisuću.

Prema novim pravilima, zaštitne maske postaju obavezne u svim javnim ustanovama, a svi zaposlenici javnog sektora moraju se cijepiti do 15. studenoga. Necijepljenima se neće dopustiti ulazak u supermarkete, a vikendima će smjeti raditi samo trgovine s ključnim potrepštinama.

Sve Latvijce ohrabruje se da rade od kuće kada je to moguće.

- Molim vas da se ne okupljate, da se ne posjećujete i da smanjite svoje kontakte, napisao je latvijski premijer Krisjanis Karins na svom Twitter profilu.

Latvijske bolnice već su pred velikim pritiskom brojnih pacijenata s covidom-19, piše agencija France Presse.

- Moramo odbijati pacijente čije dijagnoze nisu opasne po život. Timovi za hitnu pomoć čak ni ne stižu odgovoriti na sve pozive, rekao je ranije Karlis Racenis, čelnik udruženja mladih liječnika.

Cijepljeno je samo 48% Latvijaca, što je najniža stopa u Europskoj uniji nakon Bugarske, Rumunjske i Hrvatske, naglašava AFP. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!