Latvijski parlament potvrdio novu vladu na čelu s Karinšom

14.12.2022.

21:49

Autor: M.M./HRT/Hina

Latvijski parlament potvrdio novu vladu na čelu s Karinšom

Latvijski parlament potvrdio novu vladu na čelu s Karinšom

Foto: Ints Kalnins / Reuters

Latvijski parlament u srijedu je potvrdio novu koalicijsku vladu na čelu s Krišjansom Karinšem što znači da je zemlja dva i pol mjeseca nakon parlamentarnih izbora dobila novu vladu desnog centra.

Stranku Novo jedinstvo desnog centra predvođenu Karinšom, istaknutim kritičarom Rusije, i njegovu trostranu koaliciju potvrdilo je pedeset i četvero zastupnika od njih 100 dok je 37 glasalo protiv.

Očekuje se da će Karinšova vlada ostati vodeći glas uz baltičke susjede Litvu i Estoniju u poticanju Europske unije za odlučan stav protiv Rusije.

U svom govoru u parlamentu, Kariš je opisao "sveobuhvatnu transformaciju latvijskog gospodarstva" kao glavni zadatak svoje nove vlade.

Druga prioritetna područja su sigurnost, obrazovanje, energija, konkurentnost i kvaliteta života, rekao je.

Kariš i njegova stranka osvojili su najviše glasova na izborima 1. listopada, koji su bili zasjenjeni ratom u Ukrajini i zabrinutošću zbog povećanja troškova energije.

Tri stranke imaju tanku većinu u parlamentu te baltičke države u sjeveroistočnoj Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!