21:11 / 29.09.2021.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik 3/IMS/M.Š./HRT

Lava uništava sve pred sobom, stigla je i do oceana

Erupcija vulkana u La Palmi

Erupcija vulkana u La Palmi

Foto: Juan Medina / REUTERS

Deset dana nakon erupcije, lava iz vulkana na kanarskom otoku La Palmi jutros je stigla do Atlantskog oceana. Strahuje se da bi to moglo uzrokovati oslobađanje otrovnih plinova i eksplozije. Užarena lava na putu do mora uništavala je sve pred sobom, a iz obližnjih sela evakuirano je na tisuće stanovnika.

Veliki crni oblaci iznad područja gdje se lava izlijeva u Atlantski ocean. Kipuća lava progutala je sve što joj je bilo na putu. Dosad je uništeno više od 650 kuća, poslovnih zgrada, škola, plantaže banana.

- Izgubio sam dom. Mnogo sam u životu radio. Sada je sve uništeno, govori Eduardo Lopez, stanovnik La Palme.

- Ako želim kupiti kuću poput one koju smo imali - cijena je 375 tisuća eura. Želim ponovno izgraditi kuću, želim svoj život natrag, dodaje stanovnik La Palme Jesus Rodriguez.

Uništena su i 23 kilometra prometnica, evakuirano je šest tisuća ljudi. Erupcija vulkana ugrozila je oko 5 tisuća radnih mjesta u proizvodnji banana.

- Moramo ići gotovo pola sata oko otoka da bismo došli do posla jer su mnoge prometnice uništene.

- To je katastrofa. Jučer nismo mogli do svojih usjeva, a isto je i danas.

Služba za izvanredne situacije pozvala je stanovnike da se sklone na sigurno.

Kao što znate, sigurnosna zona od dvije nautičke milje održava se. Inzistiram na tome da uporaba maski FFP2 bude obvezna na cijelom području erupcije i u cijeloj dolini, kaže Ruben Fernandez Gonzalez iz Odbora za izvanredne situacije na Kanarima.

Hitne službe nastavljaju mjeriti toksičnost plinova, koji se brzo šire zbog jakog vjetra.

- Definirali smo sigurnosno područje od tri i pol kilometra oko mjesta gdje se lava izlila u more kako bismo spriječili da otrovni plinovi dođu do stanovništva. Također ćemo nastaviti pomagati evakuiranim građanima kako bi mogli pokupiti što više stvari iz uništenih kuća, ističe šef španjolske civilne garde Angel Cervero.

Španjolska je vlada La Palmu proglasila zonom katastrofe.

Najavila je i financijsku pomoć ugroženom stanovništvu na tom otoku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!