21:02 / 18.02.2021.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik HTV-a/HRT

Lavina gnjeva zbog uhićenja repera

Lavina gnjeva zbog uhićenja repera

Lavina gnjeva zbog uhićenja repera

Foto: HTV / HRT

Diljem Španjolske nasilni prosvjedi već drugu noć. Lavinu gnjeva pokrenulo je uhićenje repera Pabla Haséla, pravomoćno osuđenog na devet mjeseci zatvora. Optužen je da u svojim pjesmama i tvitovima veliča terorizam, kleveće monarhiju i državne institucije te poziva na smrt kraljevske obitelji. Policiju je, pak, optužio za mučenje i ubijanje prosvjednika i migranata.


Napada prosvjednika na policijske postaje sinoć u Madridu nije bilo, ali sukobi sa snagama reda, koji su organizirani preko društvenih mreža, trajali su nekoliko sati. Privedeno je desetak osoba.


- Sramota je da svjedočimo znatnom nazadovanju prava i sloboda u zemlji članici Europske unije, to je korak prema diktatorskoj i fašističkoj državi, kazao je jedan od prosvjednika.


Gorjele su i ulice Barcelone, uhićeno je 30 prosvjednika. Nasilje je carevalo i u još nekoliko gradova na sjeveroistoku Katalonije, gdje je bijes inicijalno i proključao prije dvije večeri. Peticiju za Hasélovo oslobađanje potpisalo je više od 200 umjetnika, među njima Pedro Almodovar i Javier Bardem. Podršku glazbeniku daje i Amnesty International.


Hasél se nije dragovoljno prijavio policiji kako bi počeo služiti devetomjesečnu zatvorsku kaznu, koja mu je dosuđena još 2018. Uhitili su ga na sveučilištu u rodnoj Lleidi, gdje se zabarikadirao sa svojim pristašama.


- Drugim ideološkim skupinama vlasti dopuštaju da se izražavaju kroz glazbu. Njihove su pjesme na Youtubeu, kada pozivaju na nasilje nitko se s njima ne obračunava. Nepravda učinjena Hasélu pogađa sve nas, poručuju prosvjednici.


Hasél, inače poznat po ljevičarskim stajalištima, zaziva smrt dinastije Burbona te republiku umjesto monarhije. Bivšeg kralja Juana Carlosa, kojega je označio šefom mafije, kao i njegove najbliže, u svojim pjesmama proziva za korupciju i lagodan život na teret građana. 


- Kao sve demokracije, u stalnoj smo potrazi za zaštitom slobode govora, ali istodobno moramo zaštititi i svoje međusobne različitosti, u ovom slučaju ideje koje definiraju miran suživot i poštovanje svakog pojedinca, kazala je zamjenica španjolskog premijera Carmen Calvo.


Dok na ulicama španjolskih gradova ključa, koalicijski partner premijera Sancheza, ljevičarski Podemos, za repera traži oprost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!