Le Drian: Kriza u BiH zabrinjava

25.01.2022.

20:20

Autor: V.G./HRT/Hina

Zabrinjavajuće stanje u BiH

Zabrinjavajuće stanje u BiH

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je u utorak u Strasbourgu da je politička kriza u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuća i da Francuska osuđuje institucionalnu blokadu u toj zemlji.

Završetak izborne i ustavne reforme prije zadanog roka mogao bi zajamčiti legitimno predstavljanje svih komponenti Bosne i Hercegovine. Posvetit ćemo veliku pažnju ovom pitanju jer je važno, kazao je Le Drian na sjednici Odbora za vanjske poslove EP-a, odgovarajući na pitanje hrvatske zastupnice Željane Zovko.

Rekao je i da francusko predsjedništvo EU-a, koje traje do 30. lipnja ove godine, planira biti aktivno u promicanju dijaloga u svrhu smirivanja napetosti, priopćeno je iz ureda zastupnice Zovko.

Ona je u svom govoru istaknula francuski doprinos pregovorima o Daytonskom pariškom mirovnom sporazumu, rekavši kako se 26 godina kasnije sporazum ignorira.

- Unatoč svim naporima Francuske i Hrvatske u regiji, stvari nisu onakve kakve bi trebale biti, kazala je Zovko.

Drian je rekao da je EU zainteresiran za zapadni Balkan i da iščekuje predstojeći summit EU-a o zapadnom Balkanu koji je planiran za vrijeme francuskog predsjedanja Vijećem EU-a. Naglasio je i važnost osiguravanja jasne i nedvosmislene budućnosti državama u okruženju na temelju nove metodologije, koja je usvojena prije dvije godine, navodi se u priopćenju Željane Zovko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!