16:53 / 18.10.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Liberali dali zeleno svjetlo pregovorima o njemačkoj "semafor-koaliciji"

Christian Lindner, čelnik FPD-a

Christian Lindner, čelnik FPD-a

Foto: Annegret Hils / REUTERS

Liberalno-demokratska stranka (FDP) je u ponedjeljak dala zeleno svjetlo početku koalicijskih pregovora sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) i strankom Zeleni za početak koalicijskih pregovora o sastavljanju savezne vlade.

- Vidimo velike šanse, ali i velike izazove, no ja sam pun optimizma da će se koalicijski pregovori okončati sastavljanjem koalicijske vlade između socijaldemokrata, zelenih i liberala, rekao je predsjednik FDP-a Christian Lindner nakon sastanka predsjedništva stranke u Berlinu.

Naglasio je kako će FDP biti jamstvo da nova vlada neće biti "vlada ljevice".

- Građani na izborima krajem rujna nisu izabrali pomak ulijevo. FDP je jamstvo da će vlada biti vlada centra, rekao je Lindner.

Odbacio je nagađanja o navodnim svađama zbog podjele resora novoj vladi. Mediji su prenijeli da na položaj ministra financija pretendira Lindner i dopredsjednik stranke Zeleni Robert Habeck.

Pregovorima o formiranju koalicije zeleno svjetlo je u petak dalo predsjedništvo SPD-a, a u nedjelju vodstvo Zelenih.

Stranke mogućeg saveza su u središte svog djelovanja stavile potrebu modernizacije Njemačke s posebnim naglaskom na digitalizaciju.

U slučaju uspješnog okončanja pregovora novi njemački kancelar bi postao kandidat socijaldemokrata Olaf Scholz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!