20:22 / 22.10.2021.

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Lideri EU-a o migrantskoj krizi: U pripremi osam akcijskih planova za osam država

Lideri EU-a o migrantskoj krizi: U pripremi osam akcijskih planova za osam država

Lideri EU-a o migrantskoj krizi: U pripremi osam akcijskih planova za osam država

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Lideri zemalja članica Europske unije, među kojima i hrvatski premijer Andrej Plenković, na sastanku Europskog vijeća, nakon energetike, danas su raspravljali o migrantskoj krizi. Na stolu je osam akcijskih planova.

- Raspravljalo se i u pripremi je osam akcijskih planova za osam država - Afganistan, Libiju, Tunis, Nigeriju, Tursku, Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o državama iz kojih migranti dolaze, i preko kojih prolaze ili se zadržavaju kako bi došli na teritorij EU-a, rekla je HRT-ova novinarka Jasna Paro u središnjem Dnevniku.  

video thumb

Prema riječima premijera Plenkovića radi se o nizu mjera koje bi trebale olakšati probleme koje BiH ima s migrantima: povećati kapacitete da BiH lakše izdržava migrantske pritiske i da se pojača kontrola kako se migrantski valovi na bi slijevali prema državama članicama.

- Premijer je rekao da je to dobro za BiH i da će joj pomoći da bolje skrbi o migrantima i da bolje upravlja granicama, izvijestila je Paro.

- Premijer Plenković sinoć je pokrenuo raspravu o Zapadnom Balkanu. Govorio je posebno o BiH. Istaknuo je da tenzije u toj državi rastu i upozorio je na djelovanje Milorada Dodika koji svojim izjavama destabilizira BiH. Rekao je da su svi u Vijeću toga svjesni i da svi s negodovanjem prate Dodikove aktivnosti, rekla je Jasna Paro.

video thumb

- Ja sam istaknuo da je nužno da se na vrijeme, a to znači tijekom ove godine, postigne konsenzus o izbornom zakonom koji bi omogućio Hrvatima kao ravnopravnom konstitutivnom narodu da se njegovi predstavnici biraju na legitiman način u institucije BiH. Vjerujem da će razgovori koje će idućeg tjedna u Sarajevu voditi predstavnici Unije i SAD-a ići u tom smjeru, rekao je premijer Andrej Plenković.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!