Lijevi centar pobijedio u Rimu i Torinu

18.10.2021.

20:30

Autor: HRT/Hina/J.L.

Roberto Gualtieri, novi gradonačelnik Rima

Roberto Gualtieri, novi gradonačelnik Rima

Foto: Remo Casilli / REUTERS

Kandidati lijevog centra pobijedili su u drugom krugu izbora za gradonačelnika u Rimu i Torinu, pokazuju službeni rezultati.

Glasanjem u nedjelju i ponedjeljak potvrđena je dominacija stranaka lijevog centra u najvećim talijanskim gradovima, no desni savez i dalje je favorit za parlamentarne izbore 2023. godine, piše agencija Reuters.

Lijevi kandidati prije dva tjedna su već pobijedili u Milanu, Napulju i Bologni, osvojivši dovoljno glasova da izostane drugi krug izbora.

Projekcije pokazuju da je novi gradonačelnik Rima bivši ministar gospodarstva Roberto Gualtieri iz Demokratske stranke (PD). On bi trebao osvojiti 60 % u odnosu na 40 % desnog kandidata Enrica Michettija.

- Neću vas razočarati. Sada krećemo sa zadatkom izvanrednog intenziteta za ponovno pokretanje Rima, rekao je Gualtieri, obećavši da će talijansku prijestolnicu pretvoriti u šampiona ekološke tranzicije.

Čekaju ga teški zadaci rješavanja kroničnih problema poput prikupljanja otpada i lošeg sustava javnog prometa.

Čini se da većina Rimljana ne vjeruje da itko može značajno utjecati na grad, samo njih 41 % izašlo je na izbore.

U Torinu, četvrtom najvećem talijanskom gradu, projekcije pokazuju da će pobjedu također odnijeti kandidat PD-a, Stefano Lo Russo, s 59 % podrške u odnosu na 41 % Paola Damilana s desnog centra.

U oba grada je do izbora na vlasti bio Pokret 5 zvijezda (M5S), no njihovi kandidati poraženi su u prvom krugu.

Niska izlaznost

Ukupna izlaznost na izborima bila je 45 %, a analitičari smatraju da njihovi rezultati neće utjecati na stabilnost vlade nacionalnog jedinstva premijera Marija Draghija.

Gualtieri je u prvom krugu bio tri postotna boda iza Michettija, no u drugom krugu je dobio podršku drugih protukandidata Virginije Raggi (M5S) i neovisnog centrista Carla Calende.

Rezultati su poražavajući za Mattea Salvinija i njegovu Ligu te za Giorgiju Meloni, čelnicu Braće Italije. Te dvije stranke dominiraju konzervativnim blokom koji vodi u anketama na nacionalnoj razini.

Desni blok, čiji je dio i stranka Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija, većinu podrške crpi iz manjih gradova i sela, pa analitičari upozoravaju da se iz lokalnih izbora ne bi trebali donositi zaključci o nacionalnoj razini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!