18:04 / 15.04.2020.

Autor: T.D./Hina

Litva počinje ublažavati mjere ograničenja

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: - / -

Litva je odlučila 16. ožujka zatvoriti sve trgovine osim ljekarni i dućana prehrambenih proizvoda što je pridonijelo zadržavanju epidemije pod kontrolom.
Litva je objavila u srijedu ublaženje nekih ograničenja uvedenih prije mjesec dana u borbi protiv epidemije koronavirusa i objasnila da mora potaknuti gospodarstvo.

Od četvrtka ujutro otvaraju se trgovine koje imaju izravan ulaz s ulice, kao i servisi za popravke i praonice pod uvjetom da izravan kontakt s klijentom ne traje dulje od 20 minuta.

Međutim, neprehrambene trgovine u trgovačkim centrima, sportski klubovi i restorani ostaju zatvoreni do nove uredbe.

- Otvorene trgovine moraju ograničiti broj kupaca kako bi se poštivala socijalna distanciranost, naglasio je premijer Saulius Skvernelis.

- To je mali korak prema ukidanju ograničenja u gospodarstvu. Pomno ćemo pratiti situaciju, rekao je novinarima.

Litva, članica eurozone s 2,8 milijuna stanovnika, odlučila je 16. ožujka zatvoriti sve trgovine osim ljekarni i dućana prehrambenih proizvoda što je pridonijelo zadržavanju epidemije pod kontrolom.

Škole i sveučilišta ostaju zatvoreni do rujna. Prema zadnjim službenim podacima od srijede, u zemlji je zabilježen 1091 slučaj zaraze i 29 umrlih. Broj novozaraženih je posljednjih deset dana pao na manje od 50 dnevno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!