12:59 / 22.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

London poručio EU-u: Sporazum o brexitu neće trajati vječno

London poručio EU-u: Sporazum o brexitu neće trajati vječno

London poručio EU-u: Sporazum o brexitu neće trajati vječno

Foto: Ilustracija / Pixabay

Britanski ministar za poduzetništvo Kwasi Kwarteng poručio je da je Europska unija nefleksibilna po pitanju novih pregovora o dijelu sporazuma o brexitu koji se tiče Sjeverne Irske, upozorivši Bruxelles da nije riječ o sporazumu koji će trajati vječno.

- Dogovor je dogovor, ali to nije bilo nešto što će trajati vječno, rekao je Kwarteng za Sky. Bio je fleksibilan i želimo da to funkcionira jednostavnije, dodao je.

- Članak 16. ... Mogli smo ga suspendirati, ali smo odlučili da nećemo. To nije naša početna pozicija i želimo biti u mogućnosti pregovarati i razgovarati s EU o tome kako najbolje ići naprijed, istaknuo je britanski ministar poduzetništva.

London je zatražio od EU-a promjenu protokola o Sjevernoj Irskoj samo godinu dana nakon što je dogovoren.

EU je odmah odbacila takav zahtjev, poručivši da Velika Britanija treba poštivati međunarodne obveze. Bruxelles je ukazao na činjenicu da je o tom protokolu pregovarao britanski premijer Boris Johnson.

Protokol je bio ključni dio nagodbe o brexitu, koju je podržao Johnson. Protokolom je Sjeverna Irska ostala dijelom jedinstvenog europskog tržišta za robu, ali zato se moraju provoditi kontrole robe koja prelazi Irsko more.

Tvrtke u Sjevernoj Irskoj kažu da to šteti trgovini, a sjevernoirski unionisti prosvjedovali su zbog slabljenja veza s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!