18:39 / 02.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Lov na strane skijaše u Austriji

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / PIXABAY

Austrija će pojačati svoje kontrole kako bi strane skijaše odvratila od svojih skijališta koja su otvorena unatoč karanteni, ali su namijenjena samo domaćem stanovništvu.

- Pojačat ćemo kontrole na granici i na skijalištima, rekao je u utorak ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer obraćajući se novinarima dok se u zemlji ne vidi znatniji pad broja zaraženih koronavirusom.


Nakon Božića Austrija je odlučila uvesti treću karantenu pa je zatvorila škole, trgovine koje ne prodaju prehrambene proizvode i muzeje, no za razliku od Francuske i Njemačke, Austrija je odlučila pustiti u rad vučnice na skijalištim a ocijenivši da rekreacija na svježem zraku nije toliko opasna za širenje virusa.


Zbog izostanka provjera, stotine stranih turista pohrlile su u austrijska skijališta pod izgovorom da pohađaju tečaj za učitelja skijanja ili traže posao.


Prošlog tjedna je tirolsko selo Sankt Anton am Arlberg javno kritiziralo dolazak dvjestotinjak Britanaca, Danaca i Nijemaca koji su većinom doputovali vlakom iz Zuericha, u Švicarskoj.


Većina ih je zaobišla propis prijavivši mjesto boravišta, rekle su općinske vlasti.


- Kaznili smo sto ljudi za primjer na tom području, rekao je Nehammer u utorak, dodavši da je policija pretražila 44 apartmana sa stanarima koje su ocijenili sumnjivima.


Austrija, zemlja s 8,9 milijuna stanovnika, prijavila je u utorak 1241 novozaraženog koronavirusom, što je daleko od ciljanih 700 slučajeva na dan.


Vlada je i dalje oprezna, pa iako je od idućeg tjedna najavila popuštanje mjera, hoteli i restorani će ostati zatvoreni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!