Lufthansini piloti u petak u štrajku

01.09.2022.

07:22

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS

Piloti njemačke zrakoplovne kompanije Lufthansa štrajkat će u petak nakon što s upravom nisu uspjeli postići dogovor o plaćama, priopćio je u srijedu njihov sindikat, što će dodatno otežati ljeto putničkog kaosa.

Sindikat, Vereinigung Cockpit (VC), rekao je da su pregovori o plaćama propali i da će štrajk obuhvatiti pilote u putničkom i teretnom prijevozu na svim Lufthansinim letovima iz Njemačke.


Štrajkovi i manjak osoblja već su ovoga ljeta prisilili zračne prijevoznike, uključujući Lufthansu, da otkažu tisuće letova i uzrokovali višesatne redove u glavnim zračnim lukama, frustrirajući turiste željne putovanja nakon karantene zbog COVID-a.


VC za više od 5000 pilota zahtijeva povećanje plaća od 5,5 posto ove godine i rast usklađen s inflacijom nakon toga.


- Ni danas nismo dobili dovoljnu ponudu. Ovo je otrežnjujuće i propuštena prilika, rekao je glasnogovornik VC-a Matthias Baier.


Ranije ovog mjeseca, uprava Lufthanse postigla je dogovor o plaćama s osobljem na zemlji, čime su izbjegnuti daljnji odlasci zaposlenika nakon što je kompanija zbog štrajka morala otkazati više od 1000 letova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!