09:28 / 04.05.2022.

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Luterani u Mađarskoj pomažu izbjeglicama iz Ukrajine

Luterani pomažu izbjeglicama

Luterani pomažu izbjeglicama

Foto: HTV / HRT

Ivana Perić, novinarka HRT-a javila se iz grada u Mađarskoj koji je udaljen 60-ak kilometara od mađarsko-ukrajinske granice. Na području grada nalazi se oko 2 000 izbjeglica iz Ukrajine. Geza Laborczi, pastor Luteranske crkve odlučio je pomoći tim ljudima.

- Čim je rat krenuo, Luteranska crkva je počela pomagati izbjeglicama i to je bio veliki izazov za nas. Odmah smo pokušali zadovoljiti osnovne potrebe ljudi, kao što su hrana, odjeća i obuća. Imamo svoj kontakt centar i na samoj granici, tako da se izbjeglice mogu javiti pri ulasku u Mađarsku. Obiteljima koje su nas kontaktirale pronašli smo privremeni smještaj na području grada, rekao je pastor.

Dodaje kako su do sada pomogli 500-600 izbjeglica. Istaknuo je kako je Luteranskoj crkvi jako bitno da pomažu izbjeglim ljudima, ali i da razgovaraju s njima i pružaju im psihološku pomoć, kako bi donijeli pravu odluku koja je najsigurnija za njih, bilo da je ona ta da se vrate u Ukrajinu ili da ostanu u Mađarskoj.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!