Macron: 15 milijardi eura za prijelaz na zelenu ekonomiju

29.06.2020.

17:14

Autor: T.V./Hina

default error photo
Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je u ponedjeljak izdvojiti 15 milijardi eura kako bi ubrzao prijelaz na zelenu ekonomiju.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je u ponedjeljak izdvojiti 15 milijardi eura kako bi ubrzao prijelaz na zelenu ekonomiju, dan nakon što su Zeleni na lokalnim izborima potukli njegovu stranku i preuzeli  vlast u više velikih gradova.

Macron je rekao ubrzati donošenje i provedbu ekoloških politika i da je spreman, ako to parlament dopusti, sazvati referendum o dopuni ustava kako bi u njega uključio i ciljeve zaštite klime.

On je odgovarao na prijedlog Građanskog vijeća za klimu u trenutku kada ga uvjerljive pobjede Zelenih u francuskim gradovima stavljaju pod pritisak da djeluje u zaštiti okoliša.

- Izazov našoj klimi traži da činimo više, rekao je Macron članovima Vijeća za klimu na susretu u Elizejskog palači. Također je podržao prijedlog da se uvede moratorij na izgradnju novih trgovačkih zona na periferijama gradova i rekao da razmatra donošenje novog zakona protiv "ekocida".

Vijeće za klimu je ekocid definiralo kao svako djelovanje koje nanosi ozbiljnu štetu okolišu i predložilo da se takav zločin kažnjava zatvorom i novčanom kaznom do 10 milijuna eura. No Macron je vijeću rekao da se ne slaže s njihovim prijedlogom uvođenja poreza od 4 posto na dividende kako bi se pomoglo financiranju zeleniih politika ustvrdivši da bi takav namet obeshrabrio ulaganja.

Francuska zelena stranka, službenog naziva Ekologija Europe - Zeleni (EELV), iznenadila je u nedjelju izbornim pobjedama u velikim gradovima poput Lyona, Bordeauxa i Strasbourgu. Zeleni često ulaze u saveze s lijevim strankama, manji su partner u pobjedničkoj koaliciji u Parizu kojoj su na čelu socijalisti a još uvijek imaju izglede postati pobjednik i u Marseilleu. 

Macronova vladajuća stranka na francuskim lokalnim izborima nije ostvarila niti jednu pobjedu u velikim gradovima, što predsjednika ostavlja bez baze lokalnih vlasti u eventualnoj kandidaturi na predsjedničkim izborima 2022. 

Macron je ustanovio Građansko vijeće za klimu nakon prosvjeda "žutih prsluka" koji su izbili zbog porasta poreza na dizelsko gorivo ali se pretvorili u širu pobunu protiv predsjednika i njegovih reformskih planova u korist poslovne zajednice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!