Macron: Biti "saveznik" SAD-a ne znači biti njegov "vazal"

12.04.2023.

20:48

Autor: HRT/D.M./Hina

Emanuel Macron

Emanuel Macron

Foto: Piroschka van de Wouw / Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u srijedu da biti "saveznik" Sjedinjenih Država ne znači biti njihov "vazal", potvrdivši u cijelosti svoje sporne izjave o Tajvanu.

- Biti saveznik ne znači biti vazal. Ako smo saveznik (...), ne znači da više nemamo pravo razmišljati svojom glavom. Francuska je za status quo na Tajvanu. (...) podupire politiku jedne Kine i traži mirno rješenje situacije, rekao je na tiskovnoj konferenciji u Amsterdamu.

Emmanuel Macron je potaknuo val nerazumijevanja u SAD-u i u Europi pozivajući Europsku uniju da "ne kopira" Washington i Peking u vezi s tajvanskim pitanjem. Izjave su odmah protumačene kao distanciranje od Washingtona koji pruža svesrdnu pomoć Ukrajini od početka ruske ofenzive.

- Macron je naš prijatelj, a istodobno se dodvorava Kini, rekao je bivši američki predsjednik Donald Trump.

Macron je ujedno izrazio žaljenje što Donald Trump pridonosi "eskalaciji". Dok je bio predsjednik, nisam komentirao njegove izjave, neću to učiniti ni sada kad više nije predsjednik, rekao je.

Francuska nije ravnodušna prema napetostima zbog Tajvana, istaknuo je ranije u srijedu francuski diplomatski izvor dok je Kina održala vojne vježbe kako bi izvršila pritisak na otok.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!