Talijanski predsjednik raspustio parlament, raspisuju se prijevremeni izbori

21.07.2022.

18:08

Autor: Hina/HRT

Matarella i Draghi

Matarella i Draghi

Foto: Paolo Giandotti/Italian Presidential Palace / Reuters

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella priopćio je u četvrtak da raspušta Senat i Zastupnički dom, što povlači za sobom raspisivanje prijevremenih izbora već na jesen u trećem po snazi gospodarstvu europodručja.

- Političke prilike su dovele do ove odluke, rekao je predsjednik u obraćanju na televiziji, smjerajući na ostavku premijera Marija Draghija, pošto su u četvrtak tri velike stranke napustile njegovu koaliciju tijekom glasovanja o povjerenju u Senatu.

- Rasprava, glasovanje i način na koji je ono jučer izraženo u Senatu pokazali su izostanak potpore vladi u parlamentu i nepostojanje izgleda za formiranje nove većine, rekao je.

- Zbog toga je neizbježno prijevremeno raspuštanje parlamenta koje je uvijek zadnja opcija, dodao je.

Talijanska glasila navode nekoliko mogućih nadnevaka za održavanje izbora: 18. rujna, 25. rujna i 2. listopada.

Daleko najviše izgleda na izborima ima koalicija "centra-desnice" u kojoj su Naprijed Italija, stranka Silvija Berlusconija (desnica) te krajnja desnica koju zastupaju Sjeverna liga populističkog tribuna i protivnika imigracije Mattea Salvinija i Talijanska braća.

Talijanska braća (Fratelli d'Italia), postfašistička stranka koju vodi Giorgia Meloni vodi u anketama s gotovo 24 posto glasova, ispred Demokratske stranke (22 posto) i Lige (14 posto), pokazuje anketa instituta SWG provedena 18. srpnja. Naprijed Italija dobiva 7,4 posto a Pokret 5 zvijezda (M5S) 11,2 posto.


Macron: Draghi je veliki talijanski državnik

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao je u četvrtak Marija Draghija "velikim talijanskim državnikom", "pouzdanim partnerom" i "prijateljem Francuske", nakon ostavke talijanskog premijera koja je potaknula zabrinutost na tržištima i u Europi.

- Cijenim njegovo neumorno zauzimanje za reformu zemlje, rekao je francuski predsjednik u priopćenju ocijenivši da je "posao" koji je obavio Draghi "veoma čvrst temelj na koji se Italija može osloniti u idućim mjesecima i godinama".


"Tijekom francuskog predsjedanja" EU-om u prvom polugodištu 2022. "Italija Marija Draghija bila je čvrsta potpora u donošenju europskih odgovora na zajedničke izazove, napose na rusku agresiju na Ukrajinu", istaknuo je Macron.


Izrazivši zadovoljstvo zbog "obostranog povjerenja koje je izgrađeno zadnjih godina", Emmanuel Macron je ujedno podsjetio na potpisivanje Quirinalskog ugovora u studenom, koji je dao novi poticaj "prijateljstvu" dviju zemalja.


Mario Draghi je u četvrtak predao ostavku talijanskom predsjedniku, dan nakon raspada njegove koalicije nacionalnog jedinstva u parlamentu. Prijevremeni izbori trebali bi se raspisati na jesen. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!