10:41 / 04.12.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Macron: Europa radi na tome da otvori zajedničku misiju u Afganistanu

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Foto: Yoan Valat / Pool via REUTERS

Nekoliko europskih zemalja radi na tome da pokrene zajedničku diplomatsku misiju u Afganistanu koja bi omogućila njihovim veleposlanicima da se vrate u zemlju, rekao je u subotu predsjednik Emmanuel Macron.

Zapadne zemlje nastoje se domisliti kako uspostaviti odnos s talibanima koji su preuzeli zemlju u munjevitom napredovanju u kolovozu, dok su se američke snage povlačile.

SAD i druge zapadne zemlje zatvorile su svoja veleposlanstva i povukle svoje diplomate dok su talibani zauzeli Kabul, nakon čega su militanti proglasili privremenu vladu čiji su najvažniji članovi pod američkim i UN sankcijama.

- Razmišljamo o organizaciji između nekoliko europskih zemalja... zajedničku lokaciju za nekoliko Europljana, što bi omogućilo našim veleposlanicima da budu prisutni, rekao je Macron novinarima u Dohi prije nego što je otišao u Jeddu u Saudijskoj Arabiji.

SAD, europske zemlje i drugi nisu voljni formalno priznati talibane kojima dominiraju Paštuni, optužujući ih da su odustali od obećanja političke i etničke inkluzivnosti i podržavanja prava žena i manjina.

- Ovo je drugačiji način nego političko priznanje ili politički dijalog s talibanima... imat ćemo predstavništvo čim ga uspijemo otvoriti, rekao je Macron, dodavši da je potrebno izgladiti sigurnosna pitanja.

U priopćenju koje je uslijedilo nakon pregovora s talibanima prije tjedan dana, Europska unija dala je naslutiti da bi uskoro mogla otvoriti misiju.

- Delegacija EU-a naglasila je mogućnost uspostavljanja minimalne prisutnosti na tlu Kabula, koja ne bi zahtijevala priznanje, te bi direktno ovisila o sigurnosnoj situaciji, kao i učinkovitim odlukama de facto vlasti da dopuste EU-u da osigura adekvatnu zaštitu svoga osoblja i prostorija, rečeno je.

Francuska je zasebno u petak najavila da je provela evakuaciju misije u Afganistanu uz pomoć Katara i tako izvela više od 300 ljudi iz zemlje, najviše Afganistanaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!