Macron: G20 mora poslati jasnu poruku talibanima o uvjetima međunarodnog priznanja

05.10.2021.

11:03

Autor: I.Z./HRT/Hina

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Foto: Michel Euler / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da nadolazeći G20 samit mora poslati jasnu poruku afganistanskim talibanima o uvjetima međunarodnog priznanja.

U današnjem intervjuu za radio France Inter,  Macron je rekao da ti uvjeti moraju uključivati jednakost žena, pristup stranim humanitarnim operacijama i nesuradnju s islamističkim terorističkim skupinama.

- Vjerujem da međunarodno priznanje treba imati cijenu, a dostojanstvo afganistanskih žena, jednakost među muškarcima i ženama, trebaju biti jedna od točaka na kojima inzistiramo, te trebaju biti naš uvjet, rekao je Macron.

Govoreći o samitu G20 koji se kasnije ovog mjeseca treba održati u Rimu, Macron je rekao: "Razgovarat ćemo o Afganistanu. Apsolutno moramo, što znači mi Europljani, Amerikanci, Kina, Rusija i velike sile iz Afrike, Azije, Pacifika i Latinske Amerike, svi zajedno, moramo dati vrlo jasnu poruku da ćemo postaviti uvjete za priznanje talibana."


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!