11:10 / 20.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Macron i Le Pen večeras u jedinoj debati

Emmanuel Macron i Marine Le Pen

Emmanuel Macron i Marine Le Pen

Foto: Pool/Christian Hartmann / Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i desničarka Marine Le Pen u srijedu će se suprotstaviti u televizijskoj debati kojom će pokušati pridobiti neodlučne glasače četiri dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora.


Macron vodi u anketama, no njegovi politički saveznici upozorili su ga da se ne smije opustiti tijekom te rasprave, jedine izravne između dvoje kandidata, koju će pratiti milijuni gledatelja.


Neke ankete aktualnom predsjedniku daju i do 10 posto prednosti u drugom krugu izbora, reprizi onog iz 2017. godine. Na konačan rezultat mogli bi utjecati zasad neodlučni birači i oni koji neće izaći na izbore, piše agencija France Presse.


Le Pen je također pročistila svoj raspored kako bi se pripremila za debatu, nadajući se da će izbjeći fijasko prije pet godina kad joj je nastup samo doprinio porazu.


Macron je tada pobijedio s 66,1 u odnosu na 33,9 posto kandidatkinje desnice. Čini se da je ove godine dinastija Le Pen najbliža ulasku u Elizejsku palaču. Jean-Mariea Le Pena, oca Marine Le Pen koji je bio kandidat nekoliko puta, 2002. je u drugom krugu porazio Jacques Chirac s 82,2 prema 17,8 posto.


Televizijska debata Macron i Le Pen


Televizijska rasprava uživo kreće u 19 sati. Riječ je političkoj tradiciji u Francuskoj od 1974. godine kad je socijalist Francois Mitterrand debatirao s centristom Valéryjem Giscardom d'Estaignem.

Debata se nije održala 2002. kad je Chirac rekao da ona nije moguća zbog netolerancije i mržnje oca aktualne kandidatkinje.


Nova neizvjesnost


Na ovim izborima ulozi su posebno visoki i Europa ih pozorno prati. Za Macrona se očekuje da će u slučaju pobjede nastaviti zagovarati Europsku uniju još pet godina. Le Pen, pak, najavljuje reformu europskog saveza.


Ankete trenutno Macronu daju između 53 i 56 posto podrške u odnosu na 44 do 47 posto Marine Le Pen, što predviđa puno neizvjesniju utrku nego prije pet godina.


Za Le Pen ova rasprava predstavlja posljednju šansu da okrene trend i uvjeri Francusku da je preobrazila svoju stranku iz grupacije krajnje desnice u političku silu srednje struje.


Macron će ju vjerojatno pokušati prikazati kao opasnu ekstremisticu kojoj se ne može vjerovati na vanjskopolitičkom planu, posebno nakon ruske invazije Ukrajine i njenih ranijih izjava podrške vladaru Kremlja Vladimiru Putinu.


Oboje će pokušati privući birače krajnje lijevog kandidata Jean-Luca Mélenchona koji je završio treći s jedan posto manje od Le Pen.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!