19:12 / 05.02.2021.

Autor: Hina

Macron i Merkel podržavaju europsku strategiju o cjepivima

Macron i Merkel

Macron i Merkel

Foto: -/ / Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel dali su podršku strategiji opskrbe cjepivima protiv covida koju vodi Europska komisija, unatoč kritikama i kašnjenjima. 

- U potpunosti podržavam naš europski pristup. Što bismo danas rekli da se Francuska i Njemačka natječu za cjepivo?  To bi bilo kontraproduktivno, izjavio je Emmanuel Macron na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel

-Temeljna odluka o zajedničkom naručivanju bila je i ostaje ispravna. Ali morali smo priznati da proizvodni kapaciteti nisu tako veliki kao što smo mislili, dodala je Angela Merkel  na konferenciji održanoj nakon francusko-njemačkog Vijeća za obranu i sigurnost. 

Europska komisija, koje je pregovarala o prednarudžbama cjepiva protiv bolesti COVID-19 u ime 27-orice, danas je na udaru je kritika zbog usporenih kampanja cijepljenja, a zbog kašnjenja u isporuci naručenih količina cjepiva.


U Europi se trenutačno manje cijepi nego u SAD-u, Izraelu i Velikoj Britaniji, gdje pobornici brexita u tome vide potvrdu opravdanosti napuštanja EU.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!