Macron i Scholz osmijesima i rukovanjem odgovorili na napise o zategnutim odnosima

26.10.2022.

Zadnja izmjena 19:24

Autor: HRT/Hina/Reuters

Macron i Scholz

Macron i Scholz

Foto: Ronny Hartmann / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz rukovali su se nasmiješenih lica pri susretu u Parizu, ali su ignorirali pitanja o zategnutim odnosimadok su ulazili u Elizejsku palaču.

Scholz je doletio u francusku prijestolnicu na žurno zakazani radni ručak kako bi se pronašao zajednički jezik nakon što je francuski čelnik prošli tjedan odgodio zajednički sastanak kabineta zbog "razlika", kako su naveli izvori, pa i kad je riječ o energetskoj politici te obrani.

Scholz je nakon razgovora rekao da je s Macronom imao "vrlo dobar i važan razgovor" o opskrbi Europe energijom, rastućim cijenama i zajedničkim obrambenim projektima.

- Njemačka i Francuska stoje jedna uz drugu i zajedno se suočavaju s izazovima, naveo je Scholz u tvitu.


Uoči Scholzova dolaska, glasnogovornik francuske vlade Olivier Veran umanjio je značaj svih razlika: rekao je da je francusko-njemački duo uvijek bio u stanju prevladati poteškoće koje su se pojavljivale s vremena na vrijeme.

- Današnji susret pokazuje da to prijateljstvo opstaje, rekao je Veran.

No raste broj pitanja oko kojih se ne slažu Francuska i Njemačka, dvije najbogatije i najutjecajnije članice EU-a, od obrambene strategije bloka do odgovora na energetsku krizu, odnosa s Kinom pa čak i fiskalne politike.

EU pokušava postići dogovor o tome treba li ograničiti cijene plina u odgovoru na ruski rat u Ukrajini. To također utječe na europske planove o izgradnji iduće generacije borbenih zrakoplova, projekte plinovoda diljem EU-a i njemačke planove da dopusti Kini da ulaže u njezine luke.

Macronova prošlotjedna odluka o odgodi zajedničke sjednice vlada naglasila je frustraciju francuskog predsjednika. Berlin je okrivio logističke poteškoće i ublažio napise o razdoru.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!