Macron kaže da je Rusija "jedna od posljednjih imperijalnih kolonijalnih sila"

27.07.2022.

20:05

Autor: V.K./HRT/Hina

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Foto: Lionel Bonaventure / Pool via REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u srijedu u Beninu da je Rusija "jedna od posljednjih kolonijalnih imperijalnih sila" nakon što je pokrenula rat u Ukrajini.


Rusija je pokrenula ofenzivu protiv Ukrajine, to je rat za teritorij za koji smo mislili da je nestao s europskog tla, rekao je Macron na tiskovnoj konferenciji sa svojim beninskim kolegom Patriceom Talonom u Cotonouu.

- Rusija je jedna od posljednjih kolonijalnih imperijalnih sila jer je odlučila napasti susjednu zemlju kako bi tamo branila svoje interese, kazao je francuski čelnik.

Za francuskog predsjednika, koji je na afričkoj turneji u isto vrijeme kada i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, Rusija je započela novu vrstu hibridnog svjetskog rata.

- Odlučila je da su informacije, energija i hrana vojni instrumenti stavljeni u službu kontinentalnog imperijalističkog rata protiv Ukrajine, rekao je Macron.

Po njegovim riječima, Rusi su ti koji stvaraju "neravnoteže usprkos svim diplomatskim turnejama i dezinformacijama koje šire po svijetu", a Rusija je jedna od zemalja koja najviše koristi instrumente propagande, posebice putem televizije Russia Today i Sputnjika.

Ponovno je osudio i "ucjene" Moskve oko hrane, "jer su oni blokirali žitarice u Ukrajini", ali i energiju Europljanima. Mislim da je mudro za Europljane da se ne izlažu ovim strategijama, jer je to jedan od elemenata ovog hibridnog ratovanja, dodao je.

Emmanuel Macron već je dan ranije, tijekom posjeta Kamerunu, žestoko kritizirao Moskvu.

Istodobno, Sergej Lavrov je izjavio u Ugandi da Rusija nije odgovorna za "energetsku i prehrambenu krizu", osuđujući kampanju koja se vodi oko toga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!