Macron: Moramo reformirati schengensku zonu

02.02.2022.

23:22

Autor: HRT/Hina

Emanuel Macron

Emanuel Macron

Foto: Sarah Meyssonnier / REUTERS

Schengenskom zonom trebalo bi upravljati putem redovitih ministarskih sastanaka, kao i eurozonom, rekao je u srijedu francuski predsjednik Emmanuel Macron, dodajući da bi se to moglo početi provoditi već idući mjesec.

Govoreći na sastanku europskih ministara pravosuđa i unutarnjih poslova, Macron je rekao da bi "Schengensko vijeće" ocjenjivalo kako schengenska zona funkcionira, da bi donosilo zajedničke odluke i omogućilo lakšu koordinaciju u krizama.

- To vijeće može postati lice snažne, zaštitničke Europe koja može kontrolirati svoje granice i prema tome svoju sudbinu, istaknuo je. Macron je rekao da će se prvi sastanak tog vijeća održati kada se europski ministri pravosuđa i unutarnjih poslova okupe idući put, 3. ožujka.

Taj prijedlog trebat će potporu drugih država članica EU-a, no francuski dužnosnici ističu da neće trebati mijenjati Ugovore EU-a.

- Moramo reformirati schengensku zonu. Ne može postojati sloboda kretanja ako ne kontroliramo naše vanjske granice, rekao je Macron.

Francuska predlaže i uspostavu mehanizma za krizne situacije koji bi se moglo aktivirati kada vanjske granice Unije budu izložene prijetnji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!