Paro: Tri su rezultata francuskih izbora

25.04.2022.

07:30

Autor: T.V./HRT/Hina

Paro: Tri su rezultata francuskih izbora

Paro: Tri su rezultata francuskih izbora

Foto: HTV / HRT

Emmanuel Macron pobijedio je na predsjedničkim izborima u Francuskoj. Prema prvim rezultatima, Macron je osvojio oko 58 posto glasova, a Marine Le Pen oko 42 posto. U pobjedničkom govoru Macron je rekao kako zna da su mu mnogi Francuzi dali glas samo zato da bi zaustavili ekstremnu desnicu, a ne zbog potpore njegovim idejama. Desnica nije uspjela promijeniti smjer kojim će Francuska ići u sljedećih pet godina. Ipak, Macron je svjestan da nije pobijedio zbog svojih ideja, nego glasova protiv.

- Tri su rezultata ovih izbora. Prvo - ovo nije tijesna pobjeda kao što je to bilo u prvom krugu i margina Macronove pobjede mnogo je veća od 10 posto, što su predviđale agencije, dakle čista i legitimna pobjeda. Drugi rezultat ovih izbora jeste visoki rezultat desnice. Uznemirujuća je činjenica da su u zemlji koja je zapravo utemeljiteljica Europske unije milijuni građana dali glas kandidatkinji koja želi ukinuti slobodu kretanja u Europi. Treći rezultat je što je - prema francuskim standardima veliki broj građana, njih 28 posto, ostalo kod kuće, odnosno de facto bojkotirao izbore. I to na neki način baca sjenu na ovu pobjedu, odnosno ova pobjeda dolazi s cijenom. Čuli smo u izjavi da je Macron svjestan toga i da je spreman slušati građane i mijenjati se u drugom mandatu, rekla je Jasna Paro koja u Francuskoj prati izbore.

- Ono što sad slijedi su izbori za nacionalnu skupštinu, odnosno parlament, to je osobitost francuskog izbornog sustava da nakon što predsjednik osvoji izbore zapravo počinje skupljati parlamentarnu većinu. Ti su izbori početkom lipnja i to je drugi veliki izazov za Macrona u ovome trenutku. Ako ne dobije većinu u nacionalnoj skupštini, bit će mu na neki način podrezana krila jer bez većine u parlamentu teško će provesti svoj ambiciozni plan, rekla je Paro.

Macron nakon pobjede prvo razgovarao s njemačkim kancelarom

Njemački kancelar Olaf Scholz prvi je politički čelnik s kojim je francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao telefonom nakon pobjede na nedjeljnim predsjedničkim izborima, objavila je Elizejska palača.

- Kancelar Scholz nazvao je predsjednika Macrona da mu čestita, stoji u priopćenju ureda francuskog predsjednika. Bio je to prvi poziv koji je predsjednik primio, znak francusko-njemačkog prijateljstva, ističe se.

- Vaši birači signalizirali su danas i čvrstu odanost Europi. Drago mi je što ćemo nastaviti našu dobru suradnju, napisao je Scholz na Twitteru u čestitci Macronu.

Francuski predsjednik i njemački kancelar potvrdili su da će i dalje njegovati bliske odnose Njemačke i Francuske, bazirane na povjerenju, među ostalim i s obzirom na aktualne izazove, poput ruske agresije na Ukrajinu, izjavio je glasnogovornik njemačke vlade.

Scholz i Macron dogovorili su se da će se sastati što prije kako bi nastavili koordinaciju u bilateralnim, međunarodnim i europskim pitanjima.

Macron je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio Marine Le Pen solidnom većinom glasova i osigurao još jedan mandat. Posljednji je put to pošlo za rukom Jacquesu Chiracu 2002., u odmjeravanju snaga sa Jean-Marie Le Penom, ocem Macronove protukandidatkinje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!