18:04 / 10.02.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Macron postavio nuklearnu energiju u središte ugljične neutralnosti

 Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Foto: Jean-Francois Badias / REUTERS

Francuska će u idućih nekoliko desetljeća izgraditi najmanje šest nuklearnih reaktora, objavio je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron, postavivši nuklearnu energiju u središte nastojanja njegove zemlje da do 2050. postigne ugljičnu neutralnost.


Macron je rekao da će nove reaktore graditi i njima upravljati državna tvrtka EDF za što će se izdvojiti deseci milijardi dolara.

Obećavši povećanje solara i morskih vjetroelektrana, Macron je također kazao da želi produžiti životni vijek postojećih nuklearki s 40 na 50 godina.

- Mi Francuzi smo sretni što možemo računati na snažnu nuklearnu industriju, znanje i stotine tisuća radnih mjesta", izjavio je Macron iznoseći novu nuklearnu strategiju u industrijskom gradu Belfotru na istoku Francuske.

Ta je objava uslijedila u vrijeme financijske krize EDF-a koji se bori s problemom korozije zbog koje je nekoliko reaktora zatvoreno i teškoćama da uvjeri strane kupce da će na vrijeme i u zadanim rokovima realizirati dogovorene projekte.

Najnovije Macronove izjave definitivno potvrđuju njegovo zalaganje za nuklearnu energiju, pokretača francuskog industrijskog procvata nakon Drugog svjetskog rata.

Macronovo stajalište uklapa se u ambiciozne ciljeve Europske unije da u roku 30 godina postane ugljično neutralna, s fokusom na energije, uključujući nuklearnu koje ispuštaju manje ili nula stakleničkih plinova u odnosu na fosilna goriva.

Prvi EPR reaktori nove generacije trebali bi proraditi 2035., rekao je Macron.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!