Macron potpisao ratifikaciju pristupanja Finske i Švedske NATO-u

13.08.2022.

22:41

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Kosenzus oko Finske i Švedske

Kosenzus oko Finske i Švedske

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potpisao je u ime Francuske protokol o ratifikaciji pristupanja Finske i Švedske NATO-u koji je francuska Narodna skupština prihvatila 2. kolovoza.

- Ova suverena odluka Finske i Švedske, dvaju europskih partnera, omogućit će jačanje njihove sigurnosti u prilikama sadašnje prijetnje u njihovu neposrednom susjedstvu i svojim će kapacitetima znatno doprinijeti kolektivnoj snazi i našoj europskoj sigurnosti, ističe Elizejska palača.

Švedska i Finska su se odrekle tradicionalne neutralnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

- Dvadeset zemalja saveznica već su ratificirale protokol, rekla je ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna tijekom njegova prihvaćanja u Narodnoj skupštini.

Da bi dvije zemlje u slučaju agresije imale zaštitu po članku 5 NATO-ove Povelje, protokol treba potpisati trideset zemalja članica organizacije.

No Turska, članica Sjevernoatlantskog saveza, prijeti da će "zaustaviti" taj proces, optužujući dvije skandinavske zemlje da pružaju utočište Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK) i njezinim saveznicima koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!