Macron poziva na veći angažman EU-a na zapadnom Balkanu

18:49 / 09.12.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Emanuel Macron

Emanuel Macron

Foto: Sarah Meyssonnier / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u četvrtak na "ponovno zalaganje" i na "investiranje" EU-a na zapadnom Balkanu zbog "novih napetosti" na tom području i "upletanja regionalnih sila" koje žele destabilizirati Europu.

- Na tom području danas vladaju nove napetosti. Povijest se ondje ponavlja, a ponekad je ona i tragična, rekao je predsjednik, najavivši europsku konferenciju o toj regiji koja će se održati u lipnju iduće godine u okviru francuskog predsjedanja EU-om u prvom polugodištu 2022.

- Danas imamo posebnu odgovornost prema zapadnom Balkanu, rekao je na tiskovnoj konferenciji u Elizejskoj palači.

- Moramo ondje voditi politiku ponovnog zalaganja, ali i investiranja kako bismo potaknuli gospodarsku integraciju tog područja (...) te suzbili upletanje i manipulacije nekih regionalnih sila koje preko Balkana žele destabilizirati Europu, istaknuo je, smjerajući na Tursku i na Rusiju.

- Mislim da je ovaj politički i gospodarski rad na zapadnom Balkanu istinsko pitanje suvereniteta za našu Europu jer se Europa mira neće moći ostvariti u idućih pedeset godina ako zapadni Balkan ostavimo u sadašnjoj situaciji, upozorio je.

Macron je pozvao da se "razjasni europska perspektiva" tih zemalja (Albanija, Bosna, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo) koje već godinama čekaju u predvorju Unije.

Čelnici EU-a su na sastanku na vrhu u Sloveniji u listopadu "potvrdili potporu" integraciji zapadnog Balkana, ali su odbili donijeti vremenski plan, zatraživši više reforma i rješavanje sukoba iz prošlosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!