Macron pozvao na samodostatnost Europe

14.06.2020.

22:31

Autor: T.V./Hina

default error photo
Francuski predsjednik Emmanuel Macron u svom je obraćanju naciji u nedjelju rekao kako treba graditi Europu neovisnu o Kini i Sjedinjenim Državama, proglasivši i "prvu pobjedu" svoje države protiv koronavirusa.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron u svom je obraćanju naciji u nedjelju rekao kako treba graditi Europu neovisnu o Kini i Sjedinjenim Državama, proglasivši i "prvu pobjedu" svoje države protiv koronavirusa.

Kriza uzrokovana koronavirusom pokazala je koliko su Francuska i ostatak Europe ovisni o dobavnim lancima iz Kine i drugih dijelova svijeta.

- Ovo iskušenje pokazalo je nedostatke i ranjivosti: našu ovisnost o drugim kontinentima pri osiguravanju nekih dobara, rekao je Macron u obraćanju na televiziji, istaknuvši kako želi da Europa iz toga izvuče lekciju. Jedini odgovor je izgradnja novog, snažnijeg ekonomskog modela, te više rada i proizvodnje kako ne bi bili ovisni o drugima.

Francuski predsjednik je najavio da će ubrzati planove o otvaranju države i ublažavanju mjera uvedenih radi sprječavanja širenja virusa.

Rat protiv epidemije nije gotov, no sretan sam zbog ove prve dobivene bitke protiv virusa, objavio je Macron, dodavši kako restorani i kafići od ponedjeljka mogu biti ponovno otvoreni. 

Francuske vlasti očekuju da će gospodarstvo ove godine pasti za 11 posto, a Macron je najavio da će Francuska za pomoć gospodarstvu izdvojiti oko 500 milijardi eura. Obećao je, međutim, da trošak održavanja poslovanja tvrtki i zaposlenosti stanovništva neće biti na leđima poreznih obveznika.

Čelnik druge najveće europske ekonomije osvrnuo se i na antirasističke prosvjede koji su se nakon Sjedinjenih Država proširili diljem svijeta, pa i Francuskom koja je kritizirana zbog lošeg tretmana prema njezinim manjinama.

Macron je rekao kako boja kože često umanjuje prilike u Francuskoj i obećao da će biti nepokolebljiv po pitanju bilo kakve diskriminacije.

No predsjednik te države s kolonijalističkom prošlošću istaknuo je i da Francuska "neće izbrisati nikakav trag ili ime iz svoje prošlosti ili "rušiti spomenike, pritom se referirajući na uništavanje kipova povijesnih ličnosti za koje prosvjednici tvrde da imaju rasističku prošlost, u državama poput SAD-a, Velike Britanije ili Belgije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!