Macron pozvao predstavnike stranaka nakon gubitka apsolutne većine

20.06.2022.

23:07

Autor: Hina/HRT

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Foto: Sarah Meyssonnier / Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sazvao je za utorak i srijedu sastanke s predstavnicima političkih stranaka kako bi se definirala strategija "u interesu Francuske", nakon što je njegova centristička koalicija Zajedno izgubila apsolutnu većinu u parlamentu.

"Predsjednik Republike odlučan je djelovati u interesu Francuskinja i Francuza" s obzirom na mandat koji su mu dodijelili, rekao je izvor blizak Elizejskoj palači.

Republikanci i Nupes već su pozitivno odgovorili na poziv. Macron će predstavnike stranaka primati jedne iza drugih. Dva mjeseca nakon predsjedničkih izbora, predsjednički tabor nije uspio zadržati apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini, postavljenu na 289 od 577 mjesta.

Nakon drugog kruga parlamentarnih izbora u nedjelju dobio je 245 zastupnika. Ispred je lijevog bloka Nupes, koji će imati najmanje 150 predstavnika u Nacionalnoj skupštini. Slijedi ekstremno desno Nacionalno okupljanje s povijesnim rezultatom od 89 mjesta, te Republikanci.

Nastavak Macronovih reformi drugog najvećeg gospodarstva eurozone ovisit će o njegovoj sposobnosti da okupi umjerene snage izvan svog saveza s desne i lijeve strane.

Macron (44) je u travnju postao prvi francuski predsjednik u dva desetljeća koji je osvojio drugi mandat, ali predsjeda duboko razočaranom i podijeljenom zemljom u kojoj je porasla podrška populističkim strankama desnice i ljevice.

Francuski predsjednik je tražio snažan mandat u kampanji koja se vodila pod utjecajem rata u Ukrajini koji je ograničio opskrbu hranom i energijom te doveo do rasta inflacije.

- Ništa ne bi bilo gore nego dodati francuski nered svjetskom neredu, rekao je francuski predsjednik prije drugog kruga glasovanja.

Macron bi mogao tražiti ili savez s konzervativnim republikancima ili voditi manjinsku vladu koja će morati pregovarati o zakonima s drugim strankama od slučaja do slučaja.

Bez obzira na točan odnos snaga u parlamentu, predviđa se da Njemačka i Europa mogu i dalje računati na Francusku kao na pouzdanog partnera.

Francuska će također ostati sastavni dio ujedinjene fronte zapada protiv Rusije, agresora u ukrajinskom sukobu. Očekuje se da će socijalisti i republikanci biti solidarni s Macronovom koalicijom u europskim pitanjima umjesto da ih blokiraju.

Macronov je cilj bio ponovno osigurati apsolutnu većinu za centrističku koaliciju Zajedno kako bi mogao provesti planove u drugim mandatu, uključujući kontroverznu mirovinsku reformu i hitno potrebna poboljšanja u obrazovanju i zdravstvu.

Također se želi više usredotočiti na politiku zaštite okoliša te snažnije razvijati nuklearnu i obnovljive izvore energije za što mu je potrebna većina u parlamentu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!