10:04 / 17.04.2018.

Autor: D.M./M.M./HRT

Macron protiv proširenja: Promijeniti EU i uskladiti zapadni Balkan

-

-

Foto: - / -

Macron je nakon govora u kojem je pozvao na "dublju" integraciju EU-a, u raspravi sa zastupnicima ustvrdio da Europska unija, ovakva kakva trenutno jest, ne bi mogla funkcionirati s 32 države.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon obratio se javnosti u Europskom parlamentu. U svome obraćanju pozvao je na "dublju" integraciju EU-a i očuvanje liberalnih ideja. Uslijedila je debata s eurozastupnicima nakon koje je Macron ustvrdio kako zapadni Balkan treba 'uskladiti' s Europom, ali da se neće zalagati za proširenje ako prije toga ne dođe do promjena unutar EU-a.

"Trebamo uskladiti zapadni Balkan s Europom. Svjestan sam da postoji opasnost da se te zemlje okrenu Turskoj ili Rusiji, ali ja se neću zalagati za proširenje ako prije toga unutar Europske unije ne dođe do promjena", kazao je Emmanuel Macron. Macron je ustvrdio da Europska unija, ovakva kakva trenutno jest, ne bi mogla funkcionirati s 32 države.

Juncker: Europa nije samo francusko-njemačka

Upozorio je da se čini kako se u Europi vodi neka vrsta građanskog rata, te na podjele i sumnje i dovođenje u pitanje stvari koje su smatrane temeljnim aspektima, posebice osudivši nacionalne egoizme i neliberalizam. Sumnje postoje u brojnim europskim državama i čini se kao da se vodi europski građanski rat. Sve veća je fascinacija s 'neliberalizmom', kazao je francuski predsjednik i dodao da Europa svakog dana ima sve veću odgovornost. Ocijenio je da živimo u trenutku velikih promjena i transformacije, od digitalne revolucije do klimatskih promjena, koje su dale prostor strahovima i neravnotežama u svijetu i jačanju novih više autoritarnih režima.

U svom je govoru pred eurozastupnicima iznio dva jaka uvjerenja. Prvo, ako odlučimo odustati od vezanosti za demokracije i svega onoga što nas veže uz Europu, idemo krivim putem. Drugo, moramo graditi novu europsku suverenost koja će dati jasne i čvrste odgovore našim sugrađanima i pokazati da ih možemo štititi i pružiti rješenja na nemir u svijetu, kazao je francuski predsjednik kojeg su mediji već prozvali poster boy EU-a. Europska demokracija je naša najbolja šansa i najveća, najgora greška bi bila odustati od našeg modela i rekao bih čak identiteta, istaknuo je Macron pojašnjavajući da je to demokracija koja poštuje individuu, manjine, temeljna prava, odnosno ono što smo nazivali liberalnom demokracijom.

U svom je govoru pozvao Europu da se hitno dogovori oko smjernica za reformom euro zone i ekonomske unije. Također je izrazio spremnost Francuske da poveća svoj doprinos europskom proračunu, ali pod uvjetom da bude učinkovitiji.

Govoreći o Siriji, Macron je kazao da mi nismo nikome objavili rat, no da se uvijek radi o istom načelu - ako vjerujemo u vladavinu prava  onda moramo odlučiti da nećemo ustuknuti pred cinizmom. Mi smo ušli u međunarodnu koaliciju i borimo se protiv islamističkih skupina. To je legitimni rat i jedini je koji mi vodimo u Siriji, rekao je. Radili smo, nastavio je, na razini UN-a gdje smo rekli da ćemo djelovati na određeni način i ruski predsjednik Vladimir Putin se složio da kemijsko oružje predstavlja liniju koja se ne smije prijeći. Macron je branio zračne udare na kemijska postrojenja u Siriji riječima da su SAD, V. Britanija i Francuska branile čast međunarodne zajednice. Najavio je da će Francuska nastaviti svoj humanitrani angažman u Siriji i pozvao i druge države na suradnju u rješavanju krize i obnovi Sirije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!