Macron se želi približiti mladim i zelenim biračima, obećava "zeleno planiranje"

16.04.2022.

20:43

Autor: Hina/HRT

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Foto: Christian Hartmann / REUTERS/

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je u subotu da će Francusku učiniti "prvom velikom nacijom" koja će prestati koristiti naftu, ugljen i plin kao izvore energije, nastojeći se tako približiti mladim i zelenim glasačima iz bojazni da bi upravo oni u drugome krugu izbora sljedeći tjedan mogli biti suzdržani.

Na skupu u Marseilleu, čiji su stanovnici u prvome krugu izbora 10. travnja masovno glasali za kandidata radikalne ljevice Jean-Luca Melenchona, Macron je pokušao povećati malu prednost koju, kako pokazuju istraživanja javnog mišljenja, ima u odnosu na svoju najsnažniju suparnicu, desničarku Marine Le Pen.

Uoči drugog kruga izbora 24. travnja, predsjednička utrka se vodi na ljevici jer oboje kandidata nastoje privući glasače koji su u prvome krugu prošle nedjelje izabrali Melenchona. Macron je rekao da će njegov idući premijer biti izravno angažirani na, kako je kazao - "zelenom planiranju".

- Čini mi se da je puno tjeskobe među našim mladim ljudima, rekao je Macron okupljenima ispred palače Pharo ponad marseilleske stare luke.

- Misija novog premijera bit će učiniti Francusku prvom velikom nacijom koja će postupno prestati koristiti plin, naftu i ugljen. To je moguće i mi ćemo to i realizirati. Između ugljena i plina s jedne strane i nuklearne energije s druge, biram nuklearnu, kazao je svojim pristalicama Macron.

Aktualni francuski predsjednik već najavio da do sredine stoljeća želi izgraditi šest novih nuklearnih reaktora i pokrenuti studije za izgradnju njih još osam, povećati kapacitete za korištenje solarne energije za deset puta i izgraditi 50 vjetroelektrana u priobalju. Rekao je i da godišnje želi omogućiti postavljanje solarnih panela na 700.000 domova, što će omogućiti uštedu energije.

Okupljenima je kazao i da želi uvesti nacionalni dan prirode koji bi se obilježavao svake godine u svibnju, a Marine Le Pen je nazvao "klimatskim skeptikom".

Nakon prvog kruga izbora, Macron se otvara prema ljevici i "socijalnim" temama, premda se ranije predstavljao kao političar koji ne pripada "ni desnici, ni ljevici", ali ga ipak nazivaju "predsjednikom bogatih".

No u međuvremenu pokušava pridobiti obrazovanije biračko tijelo, birače lijevog centra i urbano stanovništvo među Melenchonovim pristašama.

Macron je na izborima 2017. birače privukao kao novo lice na političkoj pozornici. Tada je pobijedio Le Pen sa 66 posto glasova jer su birači u velikom broju glasovali protiv krajnje desnice.

Anketa javnog mišljenja provedena u subotu za Ipsos pokazala je da 33 posto Melenchonovih birača planira glasati za Macrona, 16 posto za Le Pen, a 51 posto je neodlučno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!