21:42 / 31.12.2020.

Autor: V.G./Hina

Macron: Unatoč brexitu Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje naš prijatelj i saveznik

Foto: Sebastien Nogier/Pool via REUTERS

Foto: Sebastien Nogier/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Velika Britanija izašla je iz EU-a 31. siječnja, a u ponoć u noći na petak završava prijelazno razdoblje u kojem je još bila dio europskog jedinstvenog tržišta.
"Unatoč izlasku iz Europske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo ostat će naš prijatelj i naš saveznik", rekao je u četvrtak navečer u novogodišnjoj poruci francuski predsjednik Emmanuel Macron.
➡️ Britanija i EU: ribarstvo i dalje kamen spoticanja
➡️ Postignut dogovor između Velike Britanije i EU-a, trebaju ga potvrditi parlamenti
➡️ Otac Borisa Johnsona podnosi zahtjev za francusko državljanstvo
- Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje naš susjed, ali i naš prijatelj i naš saveznik. Taj izbor da napusti Europu, taj brexit, dijete je europske slabosti i mnogih laži i lažnih obećanja, rekao je francuski šef države u poruci emitiranoj na televiziji.

Naglasio je da je EU prije nekoliko dana potpisao sporazum s Londonom kako bi se "organizirali budući odnosi, uz obranu naših interesa, naše industrije, naših ribara i našeg europskog jedinstva".

Velika Britanija izašla je iz EU-a 31. siječnja ove godine, a u ponoć u noći na petak završava prijelazno razdoblje u kojem je još bila dio europskog jedinstvenog tržišta.

- Ali francuska sudbina je u Europi, rekao je Macron.

Govoreći o cijepljenju protiv koronavirusa, istaknuo je da neće dopustiti "nepotrebnu sporost".

Kritiziran zbog prespore kampanje cijepljenja, pogotovo u odnosu na Njemačku, Macron je istaknuo kako nikome neće dopustiti da se igra sa sigurnošću i s okvirom koji trebaju utvrditi znanstvenici i liječnici, "i u kojem će se provoditi cijepljenje".

- Nada je tu, u cjepivu, koje je ljudski genij uspio stvoriti u godinu dana, kazao je. U tom kontekstu, rekao je da neće dopustiti kašnjenje.

- Svaki Francuz koji to želi mora se moći cijepiti. Na siguran način i po redu, počevši s onima koji su izloženi najvećem riziku, rekao je.

U govoru je istaknuo i da misli na 64.000 žrtava COVID-a u Francuskoj, na njihove obitelji i bližnje.

- Ova 2020. godina bila je teška jer nas je podsjetila da smo osjetljivi, a bila je još nepravednija prema slabijima, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!