10:54 / 08.01.2018.

Autor: HRT

Macron za savez Francuske, EU-a i Kine radi 'budućnosti svijeta'

Fot: Twitter

Fot: Twitter

Foto: - / -

"Naše sudbine su povezane", rekao je Emmanuel Macron u govoru od sat i četvrt u Xianu, kolijevki kineske civilizacije i prvoj etapi turneje po toj zemlji.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u Xianu na veliki savez Francuske, Europe i Kine, ponajprije kada je riječ o klimatskim promjenama i kineskom projektu Novog puta svile, obećavši da će se vraćati u Kinu barem jednom godišnje.

"Naše sudbine su povezane", rekao je Emmanuel Macron u govoru od sat i četvrt u Xianu, kolijevki kineske civilizacije i prvoj etapi turneje po toj zemlji, u koju je stigao rano ujutro. "Budućnost treba Francusku, Europu i Kinu. Mi smo sjećanje svijeta. Na nama je da odlučimo da budemo njegova budućnost", rekao je."Francuska se dubinski mijenja i s njome se Europa vraća kako bi izgradila uravnoteženu suradnju s Kinom", rekao je, pozivajući da se jasno definiraju "sektori u kojima možemo surađivati i otvoriti svoja tržišta i one u kojima to ne želimo učiniti". Također je izrazio želju za "napretkom" projekta Novog puta svile, koji je Kina pokrenula 2013. kako bi osnažila trgovinske veze u Euroaziji.

Macron će kineskom predsjedniku Xi Jinpingu u Pekingu predložiti da "da zamah bitki za klimu" "povećanjem preuzetih obveza" u tom pogledu, na međunarodnoj konferenciji o klimi u Poljskoj potkraj ove godine. Macron smatra da Francuska i Kina moraju preuzeti vodstvo na tom području nakon što se SAD povukao iz Pariškog sporazuma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!