22:46 / 21.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Macronova potvrda o cijepljenju kruži društvenim mrežama

Macronova potvrda o cijepljenju kruži društvenim mrežama

Macronova potvrda o cijepljenju kruži društvenim mrežama

Foto: HRT / HTV

QR kod francuskog predsjednika Emmanuela Macrona procurio je u utorak na društvene mreže Snapchat i Twitter na kojima je vidljivo njegovo ime, datum rođenja te cijepljenja i vrste cjepiva protiv covida-19 koju je primio.

Elizejska palača, sjedište ureda predsjednika, objavila je u utorak da je privatni dokument objavljen na mreži, što je posljedica nedopuštenog ponašanja, bilo ono slučajno ili hotimično. Predsjednička palača zasad nije objavila hoće li šef države dobiti novi QR kod.

Francuske zdravstvene vlasti imaju pristup centraliziranom sustavu potvrda o cijepljenju protiv covida-19. Netko od zaposlenika pustio je u optjecaj Macronov certifikat, iako je nejasno što je time kanio postići, navodi Elizejska palača.

Takvi kodovi nalaze se na francuskim covid potvrdama potrebnima za ulazak u muzeje, kazališta, kina, kafiće i restorane te za putovanja zrakoplovom ili vlakom na duljim relacijama.

U Francuskoj je potpuno cijepljeno više od 70 posto stanovništva. Broj novozaraženih nastavlja padati i nedavno je iznosio oko 76 na 100.000 stanovnika tijekom sedam dana. Francuskom predsjedniku covid-19 bio je dijagnosticiran u prosincu, a cijepio se u svibnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!