Mađari nastavljaju prosvjedovati protiv povećanja poreza

13.07.2022.

23:50

Autor: P.F./Hina

Prosvjed u Budimpešti

Prosvjed u Budimpešti

Foto: Marton Monus / Reuters

Mađari su drugi dan zaredom prosvjedovali pred zgradom parlamenta zbog oštrog povećanja poreza malim poduzećima, nezadovoljni vladom premijera Viktora Orbana koja je zabranila izvoz goriva zbog čega će skočiti cijene struje i plina.

Dan ranije, tisuću prosvjednika blokiralo je most u središtu Budimpešte dok je parlament raspravljao o prijedlogu vlade premijera Viktora Orbana da se stotinama tisuća malih tvrtki povećaju porezi.

Blokada nije uspjela spriječiti prihvaćanje prijedloga vlade o povećanju kamatnih stopa stotinama malih poduzeća. Orbnova vlada je u ponedjeljak poslala u parlament izmjene zakona drastično postrožujući porezni režim koje su male tvrtke koristile zbog jednostavne administracije i niskih poreznih stopa. No, vlada kaže da su ga neke tvrtke zloupotrebljavale i prisiljavale radnike da uđu u shemu kako bi si smanjile troškove, što je dovelo do jednog oblika prikrivenog rada.

Nakon što prođu u parlamentu, nova pravila bi trebala stupiti na snagu u rujnu.

Nekoliko tisuća prosvjednika danas je pred parlamentom izvikivalo "Dosta nam je" i zatim su se uputili prema središtu Budimepšta blokirajući promet.

Ponovno izabran u travnju, premijer Orban suočava se najvećim izazovom otkako je 2010. preuzeo kormilo vlade, jer inflacija raste, a forinta bilježi rekordan pad. Istovremeno europski novac ne stiže u Mađarsku zbog spora oko demokratskih vrijednosti.

Orbanova vlada zabranila je izvoz goriva poput plina i ukinula dugogodišnje ograničenje cijena režija za kućanstva, čime je odustala od jedne od najprepoznatljivijih ekonomskih politika 59-godišnjeg premijera. Zbog te će mjere skočiti cijene struje i plina za domaćinstva koja troše više energenata od prosječne potrošnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!