19:11 / 26.11.2020.

Autor: T.V./Hina

Mađarska i Poljska: vladavina prava nema veze s proračunom

Foto: Zoltan Fischer/Hungarian Prime Minister's Press Office/Handout via REUTERS

Foto: Zoltan Fischer/Hungarian Prime Minister's Press Office/Handout via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Mađarska i Poljska ustraju u obrani svojih stajališta da vladavina prava ne može biti uvjet za pristup novcu iz europskog proračuna i plana oporavka osim ako se ne promijeni temeljni dokument Europske unije.
Mađarska i Poljska ustraju u obrani svojih stajališta da vladavina prava ne može biti uvjet za pristup novcu iz europskog proračuna i plana oporavka osim ako se ne promijeni temeljni dokument Europske unije, rečeno je nakon sastanka premijera dviju zemalja.

➡️ Samit EU-a: Što prije riješiti blokadu financijskog paketa

Mađarska i Poljska uložile su prošli tjedan veto na višegodišnji proračun EU-a i plan oporavka zbog uvjetovanja isplate novca poštivanjem vladavine prava, a njihov veto mogao bi odgoditi isplatu 1,8 milijarda eura upravo u vrijeme kad se EU mora nositi s drugim pandemijskim valom covida-19 i dvostrukom recesijom.

Međutim, i Poljska i Mađarska su među članicama Unije koje primaju najviše europskog novca per capita i objema je novac prijeko potreban za gospodarstvo narušeno pandemijom koronavirusa.

Te dvije države su pod istragom EU-a zbog navodnog potkopavanja neovisnosti suda, medija i nevladinih organizacija.

- Ova se rasprava ne može riješiti novcem, rekao je Orban u Budimpešti u zajedničkoj izjavi za novinare s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim.

- Oni koji spajaju ta dva pitanja (vladavina prava i financiranje) neodgovorni su u vrijeme krize kada su potrebne brze odluke za pomoć gospodarstvu, rekao je.

Premijeri su objavili zajedničku izjavu kojom ističu da će dvije zemlje jedna drugu podržavati u predstojećim pregovorima.

Poljski premijer Morawiecki ponovio je da je veto stvarno oružje.

- Korištenje veta danas je osnovni scenarij o kojem smo razgovarali kako bismo zapravo promijenili lošu dinamiku koja je nedavno nametnuta, rekao je.

Orban je u intervjuu od četvrtka za njemački list Die Zeit rekao da novac zemljama koje su u potrebi treba isplatiti "brzo", a razgovore o vladavini prava treba ostaviti za poslije, prenosi agencija France Presse.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!