17:40 / 25.03.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Mađarska ima najveću stopu smrtnosti

Ilustracija, Budimpešta

Ilustracija, Budimpešta

Foto: Bernadett Szabo / REUTERS

Mađarska, koju je preplavio treći val epidemije izazvane koronavirusom, prošlih je sedam dana imala najvišu stopu smrtnosti u svijetu, prema bazi podataka agencije France presse. Broj umrlih porastao je za više od 40 posto u odnosu na prethodnih sedam dana i dosegao novi dnevni vrhunac u četvrtak s 272 umrlih.


Pogoršanje epidemiološke situacije dovelo je Mađarsku, zemlju s 9,8 milijuna stanovnika, na prvo mjesto u svijetu po stopi smrtnosti od 15,7 umrlih na 100.000 stanovnika, ispred Češke, BiH, Slovačke i Bugarske.

Novi val zaraze počeo je s pojavom britanske varijante virusa  u veljači. U posljednja 24 sata u Mađarskoj je bilo nešto manje od 10.000 novooboljelih.

Bolnice su prepune covid pacijenata, priljev je velik. Trenutačno je hospitalizirano oko 12.000 bolesnika, a nedostaje osoblja, upozorila je Udruga mađarskih liječnika (MOK).


- Operacijske su dvorane zatvorene,  a njihovi se respiratori koriste za covid pacijente, navodi jedan dužnosnik udruge u priopćenju. Situaciju uspoređuje s onom u Bergamu prije godinu dana.


U pomoć su pozvani studenti medicine, a neke institucije traže i pomoć dragovoljaca. 

Vlasti pokušavaju smiriti javnost 


Gergely Gulyas, šef ureda premijera Viktora Orbana, izjavio je da je "stanje teško, ali da sustav ima kapaciteta suočiti se s velikim brojevima".


Vlada se u zaustavljanju širenja virusa oslanja na kampanju cijepljenja.


Mađarska, jedina članica Europske unije koja primjenjuje kinesko cjepivo Sinopharm i rusko Sputnjik V, uz cjepiva koja joj isporučuje Bruxelles, cijepila je dosad najviše u Europskoj uniji, nakon Malte.


Do danas je više od 1,7 milijuna ljudi ili 18% stanovništva primilo barem jednu dozu cjepiva. 


- Čim bude cijepljeno 2,5 milijuna ljudi, mjere ograničenja će moći biti ublažene, a škole će održavati nastavu uživo najranije 12 . ili 19. travnja, izjavio je Gulyas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!