Mađarska izlazi iz Međunarodne investicijske banke

13.04.2023.

18:21

Autor: HRT/Hina/J.L.

Sjedište IIB-a u Budimpešti

Sjedište IIB-a u Budimpešti

Foto: Bernadett Szabo / REUTERS

Mađarska vlada odlučila je povući svoje predstavnike i izaći iz Međunarodne investicijske banke (IIB), objavilo je ministarstvo gospodarstva, nakon što je SAD banci uveo sankcije zbog veza s Rusijom.

SAD je u srijedu uveo sankcije trojici visokih dužnosnika IIB-a u Budimpešti, Rusima Nikolaju Kosovu i Georgiju Potapovu te Mađaru Imreu Laszloczkom.

Washington je priopćio da je Mađarska ignorirala zabrinutost SAD-a zbog IIB-a, netransparentne platforme Kremlja, čije je sjedište 2019. preseljeno iz Moskve u Budimpeštu.

IIB je multilateralna razvojna banka koju su 1970. osnovale članice nekadašnjeg Varšavskog pakta. Nakon raspada Sovjetskog Saveza članstvo se počelo osipati. Poljska je istupila iz IIB-a 2000. godine, a Češka i Slovačka lani, nakon što su ruske postrojbe ušle u Ukrajinu.

Istupanje iz IIB-a najavile su i Rumunjska i Bugarska, u lipnju odnosno kolovozu ove godine.

Krajem siječnja Mađarska je imala 25,27% udjela u IIB-u i bila je drugi najveći dioničar, nakon Rusije sa 45,44%, prema bančinoj internetskoj stranici koja kao članice navodi i Kubu, Vijetnam i Mongoliju.

Američki veleposlanik u Mađarskoj David Pressman rekao je u četvrtak da je SAD izrazio zabrinutost zbog prisutnosti banke, ali je, za razliku od drugih NATO saveznika, mađarska vlada otklonila te bojazni, ustrajući u pružanju gostoprimstva IIB-u.

- Zabrinjava nas kontinuirana spremnost mađarskih čelnika na proširivanje i produbljivanje veza s Ruskom Federacijom, unatoč brutalnoj agresiji Rusije na Ukrajinu i prijetnji transatlantskoj sigurnosti, rekao je Pressman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!