12:13 / 02.07.2020.

Autor: I.Z./Hina

Mađarska ne prihvaća popis "sigurnih zemalja" za EU, otvaranje samo sa Srbijom

Foto: Bernadett Szabo/REUTERS

Foto: Bernadett Szabo/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Blok 27 zemalja većinski je podržao otvaranje svojih granica za 14 zemalja kako bi potaknuo putovanja i turizam.
Mađarska neće udovoljiti zahtjevu EU-a da na popis "sigurnih zemalja" doda zemlje izvan EU-a, osim Srbije, rekao je premijer Viktor Orban.

Blok 27 zemalja većinski je podržao otvaranje svojih granica za 14 zemalja kako bi potaknuo putovanja i turizam. Na popisu "sigurnih zemalja" su Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

- Zasad ne možemo podržati zahtjev EU-a jer bi to bilo protivno zdravstvenim interesima mađarskog naroda, rekao je Orban u videu koji je objavljen na njegovoj Facebook stranici.

Srbija, jedini mađarski susjed na jugu koji je izvan EU-a, dom je brojnoj mađarskoj manjini. Italija, jedna od najpogođenijih zemalja po broju smrtnih slučajeva, također je objavila da će ostati na snazi karantena za sve državljane svih zemalja koje nisu dio šengenskog prostora.

- Za one koji prolaze kroz Mađarsku u druge zemlje ponovno će se uspostaviti "humanitarni koridor", koji je bio uspostavljen na vrhuncu prvog vala pandemije u Europi, rekao je Orban.

- Svi koji putuju kroz Mađarsku morat će koristiti taj koridor, rekao je Orban.

- Ostat će na snazi stroge granične kontrole, dodao je.

Mađarska zaključno sa jučerašnjim danom bilježi 4.157 zaraženih koronavirusom i 586 mrtvih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!