10:05 / 21.08.2020.

Autor: M.M./Hina

Mađarska od 1. rujna postrožuje pravila za prelazak granica

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Foto: - / REUTERS

Mađarska će postrožiti pravila za prelazak granica od 1. rujna kako bi spriječila širenje koronavirusa.
Mađarska će postrožiti pravila za prelazak granica od 1. rujna kako bi spriječila širenje koronavirusa jer je u susjednim državama sve više zaraženih, rekao je premijer Viktor Orban na državnom radiju.

-
Epidemija koronavirusa - najnovije informacije

- Kad počne školska godina, više neće funkcionirati sustav prelaska granica koji je bio na snazi tijekom ljeta, rekao je Orban.

Po sadašnjim pravilima, povratnici iz zemalja s visokom stopom zaraženih moraju u izolaciju na 14 dana osim ako nemaju dva negativna rezultata testa na koronavirus.

Hrvatska, Mađarima omiljena destinacija, još je "zelena", što znači da se ne primjenjuju posebna pravila.

Mađarska je registrirala 5.046 ljudi zaraženih koronavirusom, a 609 je umrlo.

Orban, nacionalist koji je na vlasti dulje od desetljeća, također je rekao da njegova vlada do sredine sljedećeg mjeseca mora izraditi dvogodišnji plan za jačanje gospodarstva nakon godišnjeg pada od 13,6% u drugom tromjesečju.
Službena prognoza vlade i dalje vidi kako se gospodarstvo ove godine smanjilo za 3%. Međutim, ministar financija Mihaly Varga prošlog je mjeseca poručio da bi se gospodarstvo zemlje moglo smanjiti za oko 5%.

To je bilo i prije objavljivanja podataka o BDP-u drugog tromjesečja. Orban nije iznio novu gospodarsku prognozu za ovu godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!