Mađarska uvodi porez na tvrtke zbog inflacije te radi financiranja vojske

23:44 / 25.05.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Viktor Orban

Viktor Orban

Foto: Hungarian Prime Minister's Press Office/Zoltan Fischer / Reuters

Mađarski populistički premijer Viktor Orban priopćio je u srijedu da uvodi novi porez na tvrtke kako bi odgovorio na porast cijena povezan s ratom u Ukrajini i financirao nove obrambene troškove.


Vijest je objavljena dan nakon što je zbog ruske ofenzive uvedeno drugo izvanredno stanje, a prvo, povezano s epidemijom COVID-a, istječe idući utorak.


U videosnimci objavljenoj na Facebooku u srijedu, Orban tumači da se novi porez odnosi na banke, osiguravateljske tvrtke, veleprodaju, trgovačke lance te na energetske, telekomunikacijske i zrakoplovne kompanije.

Tako izdvojen novac upotrijebit će se već ove godine i u 2023. za dvije stvari: jačanje vojske i ograničavanje cijene energenata i vode.

Rat i briselska politika sankcija uperenih protiv Rusije doveli su do porasta cijena koji, uz povećanje stopa, donosi dodatnu zaradu bankama i multinacionalnim kompanijama, obrazložio je svoju odluku mađarski premijer.

- Pojedinosti i brojevi u vezi s ovom mjerom bit će objavljeni na tiskovnoj konferenciji u četvrtak, dodao je Orban.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!