17:30 / 14.10.2020.

Autor: M.M./Hina

Mađarska vlada daje obiteljima do 10.000 dolara za obnovu domova

Foto: REUTERS/Bernadett Szabo

Foto: REUTERS/Bernadett Szabo

Foto: - / REUTERS

Mađarska vlada obiteljima će dati gotovo 10.000 američkih dolara, što je posljednja u nizu mjera za poticanje gospodarskog oporavka od pandemije koronavirusa.
Mađarska vlada obiteljima će dati do tri milijuna forinti, gotovo 10.000 američkih dolara za obnovu domova, najavila je ministrica za obiteljm, što je posljednja u nizu mjera za poticanje gospodarskog oporavka od pandemije koronavirusa.

Zdravstvena kriza i oporavak koji je sporiji od očekivanog mogli bi se pokazati kao najveća prijetnja desetljetnoj vladavini premijera Viktora Orbana koji se priprema za parlamentarne izbore u prvoj polovici 2022.

Prije tjedan dana Orban je objavio i da će ponovo za pet posto smanjiti PDV na stanogradnju sve do kraja 2022., smatrajući da je važno poduprijeti građevinski sektor.

- Obitelji s najmanje jednim djetetom će moći zatražiti polovicu troškova obnove, do tri milijuna forinti, kazala je ministrica za obitelj Katalin Novak.

Mađarska, čiji je PDV od 27 posto najveći u Europi, primjenjivala je od 2016. do kraja prošle godine PDV od pet posto na projekte stanogradnje, što je izazvalo stambeni procvat i posljedično potaknulo gospodarski rast na četiri do pet posto.

Ekonomist Peter Virovacz smatra da bi proračunski manjak mogao sljedeće godine doseći oko četiri posto BDP-a. Cilj vlade je bio da to bude do 2,9 posto u proračunu za 2021.

- Ova mjera je odraz vladine politike potpore obiteljima i građevini, no samo takvi potezi teško da mogu obrnuti gospodarski šok uzrokovan pandemijom, rekao je Virivacz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!