15:25 / 01.03.2021.

Autor: Hina/Reuters

Mađarska želi cijepiti što više ljudi prvom dozom

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Peter Endig / PIXSELL

Mađarska prilagođava svoj program cijepljenja kako bi dala što više prvih doza dok zdravstvene vlasti upozoravaju na moguće brže širenje zaraze koronavirusom zbog pojave novih varijanti. 

Najavljujući promjenu, glavna mađarska zdravstvena dužnosnica Cecilia Muller rekla je da u narednim tjednima očekuje ubrzanje širenja koronavirusa, pa da će Mađarska drugačije rasporediti cijepljenje, produžujući period između primanja obaju doza.

- Podaci pokazuju eksponencijalan rast zaraze, kazala je na konferenciji za medije.Naredni će tjedni bit će veoma teški, kazala je na konferenciji za medije.


Mađarska je prva članica Europske unije koja je odobrila i počela primjenjivati cjepiva iz Rusije i Kine. Time je unijela nelagodu kod zapadnih saveznika, ali je i pridonijela bržem cijepljenju jer sada cjepivo dobiva od pet proizvođača. 

Mađarska je povećala i narudžbu od zapadnih proizvođača s prvotnih 6,5 milijuna doza zemlja će na kraju dobiti 10,87 milijuna doza BioNTechovih cjepiva, rekla je Muller.

- Budimpešta je dogovorila i nabavku cjepiva Moderne i AstraZenece, a očekuje da će to učiniti i s cjepivom Johnson&Johnsona kad ono bude dostupno u EU-u, kazala je.


Novi pristup znači da će se AstraZenecino cjepivo primati u razmaku od 12 tjedana, a Pfizerovo 35 dana.

Vlasti u Mađarskoj pronašle su rastuću količinu koronavirusa u otpadnim vodama diljem zemlje, posebno u Budimpešti, zbog čega postoji mogućnost vraćanja restriktivnih mjera, upozorila je Muller.


Mađarska, država s 10 milijuna stanovnika, ovaj je vikend prešla od 15 000 umrlih od koronavirusa, što ju stopom izjednačava sa Sjedinjenim Američkim Državama, navodi Reuters.

Od početka pandemije u Mađarskoj je bilo 433 tisuće zaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!